O Komitecie
Rok powołania Komitetu i krótka historia
Komitet powstał w roku 1961 z inicjatywy i dzięki osobistemu zaangażowaniu prof. dra hab. Aleksandra Szczygła, który doceniał rolę i znaczenie nauki o żywieniu człowieka w utrzymaniu zdrowia i rozwoju społeczeństwa. Komitet został powołany Uchwałą nr 10/61 przez Prezydium PAN w dniu 24 października 1961 roku, jako Międzywydziałowy Komitet Żywienia Ludności. Działał on pod taką nazwą przy Prezydium PAN w latach 1961-1972, a w maju 1972 roku został przekształcony w Wydziałowy Komitet Żywienia Ludności i organizacyjnie włączony do komitetów działających w VI Wydziale Nauk Medycznych PAN. W konsekwencji jego pierwotną nazwę zmieniono Uchwałą Prezydium PAN nr 3/78 z dnia 17 stycznia 1978 roku na Komitet Żywienia Człowieka. Ze względu na reformę Polskiej Akademii Nauk i ograniczenie liczby komitetów w Wydziałach, w kadencji 2001-2003 Wydział Nauk Medycznych połączył Komitet Epidemiologii z Komitetem Żywienia Człowieka w jeden komitet o nazwie Komitet Epidemiologii Profilaktyki Chorób i Żywienia Człowieka. Formuła ta nie sprawdziła się i ww. Komitet rozwiązano uchwałą Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 18 grudnia 2003 roku i powtórnie przywrócono samodzielność Komitetu pod nazwą, pod którą działa do dnia dzisiejszego, Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka.
Pierwszym przewodniczącym Komitetu był prof. dr hab. Aleksander Szczygieł. Kontynuatorem idei upowszechniającej znaczenie żywienia i żywności dla uzyskania optymalnego stanu zdrowia społeczeństw był prof. dr hab. Stanisław Berger, wieloletni kolejny przewodniczący Komitetu, który w zasadniczy sposób przyczynił się do jego dalszego rozwoju. Skład osobowy prezydiów Komitetu od 1961 roku do chwili obecnej przedstawiono w Tabeli 1.
Tabela 1. Przedstawiciele nauki we władzach Komitetu
Przewodniczący |
Wiceprzewodniczący |
Sekretarz naukowy |
Prof. dr hab. n. med. Aleksander Szczygieł (1961-1977) |
Prof. dr hab. n. roln. Stanisław Berger prof. dr hab. n. med. Bolesław Górnicki |
Prof. dr hab. n. biol. Jadwiga Charzewska |
Prof. dr hab. n. roln. Stanisław Berger (1979-1996) |
Prof. dr hab. n. med. Jan Hasik |
Prof. dr hab. n. przyrod. Anna Gronowska-Senger |
Prof. dr hab. n. przyrod. |
prof. dr hab. n. farm. Maria Borawska prof. dr hab. n. med. Jan Dzieniszewski prof. dr hab. n. med. Jerzy Socha prof. dr hab. n. med. Światosław Ziemlański |
Prof. dr hab. n. roln. Anna Brzozowska |
Prof. dr hab. n. roln. Lidia Wądołowska (2015-2023) |
Prof. dr hab. n. farm. Maria Borawska prof. dr hab. roln. Anna Brzozowska |
Dr hab. Jolanta Czarnocińska |
Zakres działania Komitetu - słowa kluczowe
żywienie człowieka, dietetyka, epidemiologia żywieniowa, zdrowie publiczne, fizjologia żywienia człowieka, bezpieczeństwo żywności i żywienia, bromatologia, profilaktyka i terapia żywieniowa, edukacja żywieniowa, technologia i chemia żywności, toksykologia żywności
Współpraca z instytucjami międzynarodowymi
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN współpracuje z następującymi organizacjami międzynarodowymi:
- Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences, IUNS) https://iuns.org/,
- Federacją Europejskich Towarzystw Żywieniowych (Federation of European Nutrition Societies, FENS) https://fensnutrition.org/,
- Europejską Akademią Nauk Żywieniowych (European Academy of Nutritional Sciences, EANS).
Od 1999 roku Komitet pełni funkcję Komitetu Narodowego ds. Współpracy z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych (IUNS) i aktywnie działa na rzecz Unii. W kadencji 1993-1997 prof. Stanisław Berger pełnił funkcję Wiceprezydenta IUNS, a w kadencji 2009-2013 prof. Małgorzata Schlegel-Zawadzka była członkiem Rady IUNS oraz przedstawicielem IUNS reprezentującym Unię (Representative to External Groups) w Międzynarodowej Radzie Unii Naukowych (International Council of Scientific Unions, ICSU), reprezentując Między-unijną Komisję ds. Nauk Rolniczych, Leśnych i Wodnych (Inter-Union Commission on the Application of Science to Agriculture, Forestry, and Aquaculture, CASAFA). Od początku istnienia Komitetu jego przedstawiciele regularnie reprezentowali Polskę z prawem głosu podczas wyboru władz IUNS i byli członkami 10-osobowego komitetu wyborczego (Nominating Committee).
Komitet aktywnie współpracuje z Europejską Federacją Towarzystw Żywieniowych (FENS), której przewodniczącym w latach 1987-1991 był prof. Stanisław Berger. Prof. Anna Brzozowska zasiadała w Radzie FENS (2008-2015), a prof. Małgorzata Schlegel-Zawadzka była członkiem Zarządu FENS (Board Member; 2011-2019) i koordynatorem do zadań specjalnych (Task Force Coordinator; 2015-2019). Prof. Anna Brzozowska była członkiem komitetu naukowego (Scientific Committee) konferencji FENS w roku 2011 (Madryt, Hiszpania) i członkiem komitetu organizacyjnego (Organizing Committee) konferencji FENS w roku 2015 (Berlin, Niemcy), a prof. Jadwiga Hamułka była/jest członkiem komitetu naukowego dwóch konferencji FENS w roku 2019 (Dublin, Irlandia) i roku 2023 (Belgrad, Serbia).
Komitet aktywnie uczestniczył w pracach Europejskiej Akademii Nauk Żywieniowych (EANS), której członkami są profesorowie Stanisław Berger i Anna Gronowska-Senger, pełniąca w latach 1995-2004 funkcję wiceprezydenta tej organizacji.
Komitet był organizatorem Międzynarodowej Konferencji EANS w latach 1972 i 1997 oraz Międzynarodowej Konferencji FENS w roku 1987, brał udział w przygotowaniu programu naukowego Kongresu IUNS w 1993 roku w Adelajdzie (Australia) i kilku Międzynarodowych Konferencji FENS (2015, 2019, 2023), a także opiniował Program Pracy Światowej Organizacji Zdrowia (World Health Organization, WHO) na lata 2014-2019, zwracając uwagę na brak w nim zagadnień dotyczących żywienia człowieka w różnych okresach życia.
Skład osobowy Komitetu w kadencji 2020-2023
Członkowie z wyboru:
Przewodnicząca Komitetu: prof. dr hab. Lidia Wądołowska
Prezydium: prof. dr hab. Lidia Wądołowska; prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger – wiceprzewodnicząca; prof. dr hab. Maria Borawska – wiceprzewodnicząca; dr hab. Jolanta Czarnocińska – sekretarz naukowy; prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – członkini; prof. dr hab. Piotr Socha – członek
Przewodniczący i wiceprzewodniczący komisji: dr hab. Jerzy Bertrandt; prof. dr hab. Mariola Friedrich; prof. dr hab. Danuta Górecka; dr hab. Ewa Lange; dr hab. Katarzyna Przybyłowicz; dr hab. Katarzyna Socha; prof. dr hab. Agata Wawrzyniak; prof. dr hab. Halina Weker
Pozostali członkowie: dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak; prof. dr hab. Ewa Cieślik; prof. dr hab. Jadwiga Charzewska; dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik; dr hab. Małgorzata Drywień; prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz; dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy; prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio; dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska; dr hab. Zbigniew Marzec; dr hab. Hanna Mojska; prof. dr hab. Regina Olędzka; prof. dr hab. Juliusz Przysławski; dr hab. Iwona Traczyk; prof. dr hab. Jarosław Walkowiak; prof. dr hab. Aneta Wojdyło; dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska
Członkowie honorowi: prof. dr hab. Stanisław Berger – honorowy przewodniczący; prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger; prof. dr hab. Jerzy Socha
Członkowie powołani w skład Komitetu – członkowie-specjaliści: prof. dr hab. Monika Bronkowska; dr hab. Anna Długosz; dr inż. Danuta Gajewska; mgr inż. Ewa Gayny; prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska; prof. dr hab. Teresa Leszczyńska; dr hab. Joanna Sadowska; prof. dr hab. Małgorzata Schlegel-Zawadzka; mgr inż. Marta Widz; dr hab. Małgorzata Woźniewicz
Sekretarz techniczny: mgr Marta Lonnie
Struktura organizacyjna Komitetu w kadencji 2020-2023
Początkowo w Komitecie działało 6 komisji i jeden zespół roboczy, tj. Komisja Fizjologii Żywienia, Komisja Patologii Żywienia, Komisja Ekonomiki Wyżywienia, Komisja Żywienia Dziecka, Komisja Nauczania i Upowszechniania Wiedzy o Żywności i Żywieniu, Komisja ds. Współpracy z Zagranicą; Zespół Roboczy Wojskowy ds. Ochrony Żywienia w Warunkach Specjalnych, przy czym każda z tych jednostek miała swego przewodniczącego.
W 1978 roku zmieniono nazwy i zakres działania komisji, powołując następujące komisje: Fizjologii i Patologii Wyżywienia; Norm Żywieniowych i Oceny Wyżywienia; Racjonalizacji, Nauczania i Upowszechniania Wiedzy o Żywieniu; Żywienia Dzieci i Młodzieży; Żywienia w Warunkach Przemysłowych. Przez pewien czas działały dodatkowo jeszcze dwie komisje: Racjonalizacji i Higieny Żywienia; Oceny Składu i Wartości Odżywczych Środków Spożywczych.
W następnych kadencjach powoływano zwyczajowo od 4 do 5 komisji, były to m.in. komisje: Higieny Żywności i Żywienia; Fizjologii Żywienia i Dietetyki; Edukacji Żywieniowej; Żywienia Dzieci i Młodzieży; Dietetyki i Profilaktyki Żywieniowej; Fizjologii; Dietetyki; Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia.
W obecnej strukturze organizacyjnej Komitetu działają 4 komisje:
- Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia,
- Dietetyki,
- Żywienia Dzieci i Młodzieży,
- Żywienia Osób Dorosłych i Starszych.
Nagrody przyznawane przez Komitet
Od roku 2017 Komitet przyznaje nagrodę za wybitną monografię naukową z zakresu nauki o żywieniu człowieka. W roku 2017 na wniosek Komitetu, Wyróżnienie Prezesa Polskiej Akademii Nauk dla wybitnej monografii uzyskała książka pt. „Interakcje leków z pożywieniem”, pod redakcją prof. Zofii Zachwiejowej i dra Pawła Paśko.
Opis najważniejszych osiągnięć Komitetu
Działalność ekspercka adresowana do specjalistów
Komitet opracował wiele raportów, ekspertyz, stanowisk i opinii na potrzeby różnych podmiotów, w tym umożliwiających podejmowanie działań przez ośrodki decyzyjne w kraju, takich jak:
- ocena sytuacji w zakresie stanu nauki o żywieniu, jej osiągnięć oraz kierunków i zadań w przyszłości dla potrzeb ówczesnego Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej oraz innych zainteresowanych ministerstw (oceny okresowe w pierwszych latach działalności),
- ocena dyscypliny „nauka o żywieniu człowieka” dla potrzeb Departamentu DG XII Unii Europejskiej,
- ocena rankingu czasopism objętych właściwościami Komitetu dla potrzeb Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego,
- ekspertyza na temat „Podstawy naukowe żywienia w szpitalach” dla potrzeb Ministerstwa Zdrowia i Opieki Społecznej,
- opinia na temat projektu ustawy o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia dla potrzeb Komisji Sejmowej,
- stanowisko dotyczące „ESF draft position paper on genetically modified plants” (European Scientific Federation) dla Wydziału Nauk Medycznych PAN,
- opracowanie standardu studiów licencjackich (3 lata) i magisterskich (2 lata) dla kierunku kształcenia „dietetyka” dla Rady Głównej Szkolnictwa Wyższego,
- ekspertyzy dotyczące przydatności produkowanych przez firmy farmaceutyczne diet leczniczych i preparatów do żywienia pozajelitowego przed ich rejestracją w Polsce,
- ekspertyza na temat „Żywność i Żywienie XXI wieku – wizja rozwoju polskiego sektora spożywczego” przygotowana w ramach Programu Operacyjnego „Innowacyjna Gospodarka 2007-2013,
- ekspertyza na temat „Ocena częstości występowania, możliwości diagnostycznych i terapeutycznych zaburzeń karmienia u dzieci (poniżej 3. roku życia) w Polsce” dla Ministerstwa Zdrowia i NFZ (finansowana częściowo przez PAN),
- ekspertyza na temat „Ocena realizacji problematyki badawczej z zakresu nauk o żywieniu i rozwoju człowieka, stanu tych nauk w Polsce oraz pożądanych kierunków ich dalszego rozwoju” dla potrzeb PAN,
- opinia na temat „Bezpieczeństwo spożywania napojów energetyzujących przez dzieci, młodzież i kobiety ciężarne oraz karmiące” dla Głównego Inspektora Sanitarnego,
- wskazanie krajowych jednostek naukowych mogących wydawać opinie w zakresie bezpieczeństwa żywności i żywienia dla Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN,
- przesłanie danych do Głównego Inspektora Sanitarnego, odnośnie do struktury spożycia żywności z dodatkiem witamin i składników mineralnych, będących podstawą do raportu dla Komisji Europejskiej na temat rozwoju rynku żywności z tymi dodatkami,
- opinia na temat projektu „Trzeci Polski Konsensus Tłuszczowy” dla Głównego Inspektora Sanitarnego,
- opinia dotycząca ustawy o GMO dla Rady Instytutu Genetyki i Biotechnologii Wydziału Biologii Uniwersytetu Warszawskiego,
- konsultacja w sprawie stosowania suplementów dla Zakładu Karnego w Kwidzyniu,
- ekspertyza na temat celiakii w Polsce w ramach projektu Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego,
- ekspertyza na temat „Zawartość izomerów trans nienasyconych kwasów tłuszczowych w wybranych produktach spożywczych – wyroby cukiernicze” dla potrzeb Ministerstwa Zdrowia,
- opinia w sprawie „Poradnika żywienia dzieci od 1. do 13. roku życia” dla Ministra Zdrowia,
- opinia na temat „Suplementacja witaminami i żelazem niemowląt i małych dzieci” dla Głównego Inspektora Sanitarnego,
- opinia w sprawie nowej procedury przewodów habilitacyjnych dla Wiceprezesa PAN,
- opinia dotycząca projektu rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty dla Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN,
- stanowisko i uwagi dotyczące projektu nowelizacji ustawy w sprawie planu zrównania na najwyższym poziomie stawki VAT dla napojów dla Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN.
Wydawane przez Komitet czasopisma
Komitet nie jest wydawcą czasopism naukowych. Wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, Polskim Towarzystwem Technologów Żywności oraz Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych był współzałożycielem czasopisma PAN Polish Journal of Food and Nutritional Sciences (http://journal.pan.olsztyn.pl/).
Konferencje naukowe
Komitet w latach 1961-2010 był organizatorem/współorganizatorem 80 konferencji, które dotyczyły następujących tematów:
- roli Instytutów Żywienia i Komitetów Polskiej Akademii Nauk w kształtowaniu polityki wyżywienia w kraju,
- nowelizacji norm żywienia; oceny zróżnicowanego zapotrzebowania na energię, białko i inne podstawowe składniki odżywcze,
- regulacji prawnych i zasad formułowania zaleceń dotyczących żywienia dzieci w Polsce,
- sposobu żywienia niemowląt i małych dzieci oraz jego weryfikacji na tle światowych zaleceń spożycia składników pokarmowych oraz stanu odżywienia,
- żywienia dzieci zdrowych w aspekcie zapobiegania chorobom cywilizacyjnym,
- wczesnego programowania żywieniowego zdrowia dorosłych,
- żywienia ludzi starszych w gospodarce rynkowej; zwyczajów żywieniowych Polaków – uwarunkowań i konsekwencji zdrowotnych; profilaktyki żywieniowej i zdrowotnej,
- metod ankietowych w badaniach żywieniowych,
- psychologii społecznej, zachowań żywieniowych, edukacji żywieniowej,
- niedożywienia – przyczyn, diagnostyki i leczenia; żywienia i nowotworów,
- chorób przewlekłych, profilaktyki i oceny jakości życia osób przewlekle chorych,
- roli żywienia w etiopatogenezie próchnicy,
- niepożądanych reakcji pokarmowych i zaburzeń odżywiania,
- leczenia dietetycznego jako elementu postępowania behawioralnego w prewencji i terapii zespołu metabolicznego u dzieci i młodzieży,
- żywienia pozajelitowego i dojelitowego dzieci i dorosłych w Polsce w warunkach domowych,
- standardów gastroenterologicznych, hepatologicznych i żywieniowych w praktyce lekarza rodzinnego i pediatry; standardów medycznych w praktyce neonatologicznej i pediatrycznej,
- postępów w epidemiologii i ocenie żywności funkcjonalnej; wartości odżywczej i zdrowotnej żywności produkowanej z użyciem nowych surowców i technologii,
- żywności specjalnego przeznaczenia – kierunków i perspektyw rozwoju; mleka fermentowanego w żywieniu dzieci zdrowych i chorych; probiotyków i prebiotyków,
- postępów w technologii, technice, analityce i organizacji mleczarstwa,
- jakości zdrowotnej żywności i przedmiotów użytku; bezpieczeństwa żywności; mikrobiologicznych aspektów higieny żywności i żywienia,
- znaczenia białka i tłuszczów w żywieniu niemowląt i małych dzieci,
- witamin i mikroelementów w żywieniu człowieka i leczeniu żywieniowym, ich biodostępności i stanu odżywienia; nieinwazyjnych metod oceny wysycenia organizmu makro- i mikroelementami; znaczenia antyoksydantów w żywieniu ludzi zdrowych i chorych,
- zapobiegania niedoborom wapnia w diecie Polaków; dodatków fosforanowych w żywieniu;
- oceny stopnia skażenia żywności metalami ciężkimi, środkami ochrony roślin oraz obecności aromatycznych węglowodorów wielopierścieniowych w środowisku,
- interakcji spożywanej żywności z lekami,
- istotnym zagrożeniom żywieniowym a codziennym nawykom; bezpiecznej żywności i racjonalnemu żywieniu jako podstawy zdrowia człowieka,
- żywności i żywienia w XXI wieku – wyzwaniom i nadziejom; bromatologii dla społeczeństwa XXI wieku,
- żywienia – treningu – wspomagania; dietom XXI wieku jako wyzwania dla dietetyków, lekarzy i technologów żywności.
Konferencje popularyzujące wiedzę
Od 2009 roku Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka przy Wydziale Nauk Medycznych PAN wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu przy Wydziale Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN organizują corocznie wspólne konferencje z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” popularyzujące wiedzę z tematów:
1. Żywność, żywienia a zdrowie (2009).
2. Postęp w nauce o lipidach: aspekty technologiczne i zdrowotne (2010).
3. Żywność funkcjonalna – korzyści i ograniczenia (2011).
4. Postęp w nauce o białkach: aspekty technologiczne i zdrowotne (2012).
5. Nanotechnologia w żywności i żywieniu – korzyści i zagrożenia (2013).
6. Postęp w nauce o sacharydach: aspekty technologiczne i zdrowotne (2014).
7. Żywność modyfikowana genetycznie – wady i zalety (2015).
8. Interakcje składników żywności: aspekty technologiczne i żywieniowe (2016).
9. Żywność i żywienie a mikrobiota człowieka (2017).
10. Woda w żywności i żywieniu – aspekty technologiczne i zdrowotne (2018).
11. Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne (2019).
12. Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki – aspekty technologiczne i zdrowotne (2020).
13. Nutraceutyki – aspekty żywieniowe, zdrowotne i technologiczne (2021).
14. Żywność fermentowana – aspekty technologiczne, żywieniowe i zdrowotne (2022).
Społeczny wymiar działalności Komitetu
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN odgrywał i odgrywa ważną i wiodącą rolę w rozwoju istotnej dla każdego kraju nauki z zakresu żywienia człowieka poprzez niżej wydane opracowania:
- „Norm żywieniowych dla ludności Polski. cz. I. Energia, białko, tłuszcze” Warszawa 1984;
- „Norm żywieniowych dla ludności Polski. cz. II. Witaminy, składniki mineralne” Warszawa 1987;
- „Zaleceń żywieniowych dla ludzi dorosłych w Polsce” oraz „Zaleceń żywieniowych dla dzieci w wieku 1-3 lat i młodzieży w okresie pokwitania” (w kadencji 1996-1999).
Komitet pełnił i wciąż pełni znaczącą rolę opiniotwórczą poprzez opracowywanie i propagowanie naukowych poglądów w postaci stanowisk. Do najważniejszych osiągnięć należy przygotowanie ośmiu stanowisk dotyczących istotnych społecznie aspektów żywieniowo-zdrowotnych, w których upowszechniono naukowe poglądy w sprawach:
- roli prawidłowego nawodnienia w zdrowym żywieniu oraz pożądane zmiany zwyczajów Polaków dotyczące spożycia płynów (2017),
- posiłków szkolnych i nowych standardów żywienia w szkołach (2019),
- wartości odżywczej i bezpieczeństwa stosowania diet wegetariańskich (2019),
- stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe (2021),
- zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19 (2021),
- zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat (2022),
- żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków (przygotowane wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu) (2022),
- zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów (2022).
Stanowiska są dostępne na stronie Komitetu (https://knozc.pan.pl/index.php/pl/stanowiska-i-opinie) i zostały przekazane wielu krajowym instytucjom odpowiedzialnym za zdrowie publiczne oraz upowszechnione w mass mediach. Pięć stanowisk upubliczniono w czasopismach naukowych (w języku polskim i/lub angielskim): Żywieniu Człowieka i Metabolizmie (2017,44,4,182-185), Standardach Medycznych/Pediatrii (2021,18,289-298; 2021,18,299-304; 2022,19,287-302; 2022,19,557-562) i Rocznikach Państwowego Zakładu Higieny (https://doi.org/10.32394/rpzh.2021.0166; https://doi.org/10.32394/rpzh.2021.0168; https://doi.org/10.32394/rpzh.2022.0238).
Komitet angażował się i nadal angażuje się w opiniowanie projektów ustaw i rozporządzeń Ministerstwa Zdrowia i Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego/Edukacji i Nauki dotyczących istotnych problemów z zakresu żywienia i zdrowia publicznego, w tym:
- argumentował konieczność uregulowania kwestii kształcenia dietetyków i zawodu dietetyka w Polsce,
- zaproponował standardy kształcenia dla kierunku dietetyka w Polsce,
- zgłosił uwagi do projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych,
- przedstawił uwagi do projektu ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich,
- zgłosił uwagi do projektu rozporządzenia w sprawie wymagań obowiązujących przy prowadzeniu żywienia w szpitalach,
- przygotował opinię w sprawie rekomendacji EURL ECVAM dotyczących stosowania przeciwciał niepochodzących od zwierząt (ang. non-animal-derived antibodies) jako narzędzia badawczego i diagnostycznego.
Komitet odgrywa znaczącą rolę w środowisku naukowym przez promowanie wysokich standardów prowadzenia badań żywieniowych, w tym doskonalenie i ujednolicenie metodologii badań żywieniowych w Polsce. W tym zakresie ma trzy ważne osiągnięcia obejmujące opracowanie materiałów metodycznych, które udostępniono w języku polskim i/lub angielskim na stronie internetowej Komitetu – są to:
- Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia (2013) opracowany przez członków Komitetu pod redakcją prof. Anny Gronowskiej-Senger, dostępny w wersji PDF: https://knozc.pan.pl/pl/wydawnictwa/88-przewodnik-metodyczny-badan-sposobu-zywienia
- Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL (2018) opracowany przez prof. Lidię Wądołowską i mgr Monikę Kopeć, dostępny w wersji XLSX: https://knozc.pan.pl/pl/kalkulator
- Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych i procedury opracowania danych KomPAN® (I wyd. 2016; II wyd. 2020) opracowany przez członków Komitetu pod redakcją prof. Jana Gawęckiego i zwalidowany przez wieloośrodkowy zespół badaczy pod kierunkiem prof. Lidii Wądołowskiej, dostępny w wersji PDF: https://knozc.pan.pl/index.php/pl/aktualnoci/138-ii-wydanie-kwestionariusza-kompan-do-badania-pogladow-i-zwyczajow-zywieniowych-oraz-procedura-opracowania-danych-zywieniowych-w-polskiej-i-angielskiej-wersji-jezykowej oraz wersji online: https://knozc.pan.pl/pl/kompan-1/104-kompan-online. Kwestionariusz KomPAN® jest stosowany przez wielu naukowców w Polsce i na świecie do badań z zakresu żywienia i zdrowia w kontekście profilaktyki i etiologii chorób sercowo-naczyniowych, nowotworowych, cukrzycy, niedoczynności tarczycy, zaburzeń snu, zaburzeń jedzenia, itp. Wykorzystano go u ponad 25 tys. osób zdrowych lub chorych, a wyniki badań udostępniono społeczności międzynarodowej w 41 publikacjach.