Stanowisko zespołu ekspertów dotyczące zapobiegania niedoborom wapnia
w diecie Polaków oraz roli produktów mlecznych, w tym jogurtu, w zdrowym żywieniu

 

podjęte w wyniku spotkania grona ekspertów towarzystw i instytutów naukowych
zorganizowanego przez Komitet Żywienia Człowieka PAN
oraz Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych dnia 3 września 2013 roku
 
Prawidłowe żywienie to podstawowy kanon nie tylko rozwoju i zdrowia człowieka, ale przede wszystkim obniżenia ryzyka wystąpienia chorób dietozależnych.
Wzrost częstości występowania niskiej masy kostnej, który jest obserwowany zarówno w populacji dziecięcej, jak i u dorosłych, skutkuje w późniejszym okresie, tj. dorosłości i starszym, rosnącym odsetkiem osób z osteopenią i osteoporozą, chorobami układu krążenia, cukrzycą itp. Jest to związane m.in. ze złym sposobem żywienia i wymusza konieczność jego zmiany w kierunku prozdrowotnym.
Szczególnie niepokojące jest niewystarczające spożycie wapnia zwłaszcza przez dzieci i młodzież. Stąd Grupa Ekspertów po dokonaniu analizy istniejących w piśmiennictwie danych, jak i dyskusji naukowej przyjęła następujące stanowisko:
  1. Jednym z najpoważniejszych problemów występujących we wszystkich grupach wiekowych jest niewystarczające spożycie wapnia.
  2. Należy zapewnić spożycie wapnia na poziomie odpowiednim do wieku.
  3. Wapń powinien pochodzić z prawidłowo zbilansowanej codziennej diety, uzupełnianej w razie potrzeby żywnością wzbogacaną. Należy uwzględnić zasadę urozmaiconej diety, a także zawartość wapnia w poszczególnych produktach oraz zawartość innych składników odżywczych, które determinują rolę różnych produktów w codziennej diecie wszystkich grup wiekowych.
  4. Najlepszym źródłem wapnia w codziennej diecie jest mleko i produkty mleczne ze względu na jego zawartość i przyswajalność. Spożycie mleka płynnego jest dość wysokie w stosunku do innych produktów mlecznych. Biorąc pod uwagę zawartość wapnia i ogólną wartość odżywczą jogurtu oraz preferencje smakowe Polaków należy rekomendować włączenie go do codziennej diety.
  5. Jogurt ze względu na różny asortyment (jogurty naturalne i smakowe) może stanowić wartościową część codziennych posiłków (np. jako niskotłuszczowy zamiennik śmietany) lub deser. Powinien też stanowić zdrową alternatywę dla wysokokalorycznych przekąsek lub słodyczy.
  6. Dzieci powinny spożywać 3-4 porcje mleka i produktów mlecznych, natomiast dorośli min. 2 porcje dziennie.