Nowe Stanowisko Komitetu: zasady żywienia dzieci
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat). Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska.
Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.
W związku z informacjami prasowymi w niepokojący sposób komentującymi posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia z dnia 9 maja 2023 r., na którym odbyło się pierwsze czytanie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, jak też postulatami zgłaszanymi przez Polski Związek Zawodowy Dietetyków, w tym o wycofaniu zawodu dietetyka z procedowanej Ustawy z powodu braku zapisu o powołaniu samorządu zawodowego, w dniu 17 maja 2023 r. z inicjatywy prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, przewodniczącej Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk odbyło się spotkanie on-line na platformie MS Teams, na którym obecni byli zaproszeni przedstawiciele środowiska:
- dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- dr n. med. Beata Całyniuk – wiceprezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- mgr Bartłomiej Pomorski – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- dr Damian Parol – członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- dr hab. Joanna Bajerska, prof. UPP – przewodnicząca Oddziału Poznańskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- mgr Karolina Goral – przewodnicząca Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
- dr n. o zdr. Magdalena Milewska – członkini Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
- mgr Joanna Popek – przewodnicząca Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Mateusz Witkowski – wiceprzewodniczący Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Aleksandra Piasecka – członkini Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- r. pr. Konrad Drezno – reprezentujący Polski Związek Zawodowy Dietetyków
- prof. dr n. farm. Maria Borawska – wiceprzewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Agata Wawrzyniak – przewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – wiceprzewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr Danuta Gajewska – członkini Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Lidia Wądołowska – przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i inicjatorka spotkania
W toku rozmowy przedstawiciele środowisk popierających dalsze procedowanie rządowego Projektu ustawy w Sejmie podkreślali jak długo ustawowa regulacja zawodu dietetyka była oczekiwana, przy wieloletnim zaangażowaniu środowiska w działania mające na celu promowanie takiej Ustawy, tak aby zawód dietetyka był zawodem w pełni prawnie regulowanym, a pacjenci mieli zapewnione bezpieczeństwo zdrowotne na najwyższym poziomie, przy jednoczesnym podniesieniu prestiżu pracy dietetyka w zawodzie.
Jednocześnie większość z zebranych zgodziła się, iż niektóre aspekty prawne Ustawy mogą budzić niepokój, w tym m.in. fakt, iż Ustawa ma dotyczyć łącznie 17 zawodów medycznych, a nie wyłącznie zawodu dietetyka. Podkreślano nieprecyzyjny zapis przepisu przejściowego art. 92 Ustawy, który dopuszcza do zawodu dietetyka osoby, które ukończyły studia w zakresie niezbędnym do wykonywania zawodu medycznego i wykażą się 5 letnim doświadczeniem zawodowym w wykonywaniu czynności dietetyka, ale nie spełniają ustawowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie wykształcenia, a także brak powołania samorządu zawodowego.
Jednak na dzień dzisiejszy, ważąc wszystkie okoliczności, zgodzono się, że Ustawa ta jest konieczna w celu ochrony prawnej tytułu zawodowego dietetyka, a tym samym zapewnienia pacjentowi bezpieczeństwa zdrowotnego.
Kolejnym koniecznym krokiem powinna być regulacja standardów kształcenia dla zawodu dietetyka, w celu podniesienia jakości kształcenia.
Ostatecznie gremia reprezentujące środowisko polskich dietetyków, niezależnie od zgłaszanych uwag, jednomyślnie poparły Projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka, a postulat Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w sprawie wykreślenia zawodu dietetyka z tej Ustawy uznały za opinię odosobnioną.
Oświadczenie końcowe podpisali w imieniu:
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Dietetyki – dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, prezes
Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych – prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego – mgr Karolina Goral, przewodnicząca Sekcji Dietetyki
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN – prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej
Tekst oświadczenia znajduje się tutaj
22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
W dniach 6-11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition IUNS-ICN 2022) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences ). W obliczu problemów z wyżywieniem stale rosnącej ludności Świata, w tym niedoborami żywności, niedożywieniem, nadmiernym spożyciem żywności, zróżnicowaniem zwyczajów żywieniowych, zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności oraz starzeniem się społeczeństw, tematem przewodnim kongresu była "Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi" ("The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People"). W kongresie wzięło udział 3344 badaczy ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady i zaprezentowano 1810 doniesień ustnych lub posterów ujętych w 9 panelach tematycznych.
Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka pełni rolę komitetu narodowego reprezentując Polskę na forum międzynarodowym i współpracując z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych. Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, poprzedniego przewodniczącego Komitetu, a obecnie jego Honorowego Przewodniczącego, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy (link do publikacji).
Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
Z przyjemnością pragniemy Państwu przedstawić nowo opracowane stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów.
Przygotowanie stanowiska jest związane z chęcią przekazania pacjentom z chorobą nowotworową, jak też ich rodzinom i opiekunom, współczesnej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, która mogłaby wspomóc proces leczenia i terapii przeciwnowotworowej, gdyż racjonalne, oparte na naukowych przesłankach żywienie ma wspomagać proces zdrowienia. Myślą przewodnią opracowanego stanowiska jest, iż pacjenci onkologiczni powinni stosować zasady prawidłowego żywienia skierowane do populacji ogólnej z uwzględnieniem specyfiki choroby nowotworowej, na którą chorują. Przesłanką do przygotowania stanowiska była też trudna sytuacja zdrowotna pacjentów w okresie pandemii COVID-19, jak też opublikowanie w 2020 roku w Polsce, przy współautorstwie i redakcji wybranych członków Komitetu, nowoczesnego podręcznika z zakresu „Żywienie w chorobach nowotworach”, przeznaczonego dla specjalistów oraz studentów uczelni wyższych.
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
- Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
- XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
- Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
- Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL