Aktualności



Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.

Podczas pandemii COVID-19 troska o właściwą dietę, dobrze dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabieraszczególnego znaczenia. W funkcjonowaniu układu odpornościowego bierze udział wiele składników pochodzących z diety, a znaczenie w różnego typu procesach obronnych mają witaminy D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 oraz mikrobiota jelitowa. Obecnie nie ma dowodów, aby spożywana żywność i zawarte w niej składniki, w tym o właściwościach pro-/prebiotycznych, odgrywały istotną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jednak, biorąc pod uwagę wartość odżywczą żywności i zapobieganie dysbiozie, rekomendowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego, ma dobre podstawy naukowe. Niedożywienie, niedowaga i otyłość są rozważane jako niezależne i prognostyczne czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2, które zmniejszają szanse pacjenta na przeżycie, dlatego dbałość o dobry stan odżywienia, w tym prawidłową masę ciała, jest rozsądnym podejściem w profilaktyce zakażenia SARS-CoV-2 i łagodzeniu jego przebiegu.  

Do stanowiska dołączono dwa wykazy praktycznych rekomendacji żywieniowych podczas pandemii COVID-19 – skierowane do populacji generalnej oraz do dzieci.

Pełna treść stanowiska w zakładce: Stanowiska i opinie

Infografiki w dwóch wersjach językowych:

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe, które zostało przyjęte w dniu 9 kwietnia 2021 r. w głosowaniu w trybie obiegowym.

Stosowanie suplementów diety (suplementacja) to indywidualne uzupełnienie diety w składniki naturalnie występujące w żywności. Z założenia suplementy diety powinny być stosowane okresowo. W praktyce żywieniowej istnieje wiele wskazań do suplementacji diety, ale decyzja o przyjmowaniu suplementów diety powinna być podejmowana przez konsumentów z rozsądkiem i tylko w uzasadnionych sytuacjach kiedy istnieje ryzyko, że zwyczajowa dieta nie dostarcza witamin i składników mineralnych w ilości odpowiedniej do pokrycia zapotrzebowania organizmu. Suplementy diety, które zostały wprowadzone do obrotu na terytorium Polski są bezpieczne i nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów, jednak zagrożenie dla zdrowia może stanowić ich niewłaściwe stosowanie. Stosowanie suplementów diety powinno być skonsultowane z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą ze względu ma możliwość przedawkowania lub interakcji z żywnością, lekami lub innymi suplementami. Zawsze, jako pierwszy krok w poprawie stanu odżywienia organizmu i zdrowia, powinno być rozważane spożywanie urozmaiconej diety opartej o dostępną żywność.

Pełna treść stanowiska w zakładce "Stanowiska i opinie"

 

Z ogromną przyjemnością informujemy o udostępnieniu drugiego wydania Kwestionariusza KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych.

W wydaniu II wprowadzono zmiany w sekcji pt. Wskaźniki jakości diety; m.in. zamieszczono nową propozycję opracowania danych żywieniowych z użyciem „Indeksu ogólnej jakości diety” (DQI) – wskaźnik ten umożliwia wspólną interpretację częstotliwości spożycia żywności o potencjalnie korzystnym i niekorzystnym wpływie na zdrowie, ponieważ łączy obie przeciwstawne cechy odżywiania i wyraża je w ujęciu liczbowym.

Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kwestionariusza dostępnego w zakładce „Wydawnictwa” (polska wersjaangielska wersja).

Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych serdecznie zaprasza na XXVIII Konferencję dyskusyjną z cyklu: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka pod hasłem "Wzbogacanie żywności - potrzeba czy konieczność?".

Konferencja odbędzie się w piątek 23 października 2020 o godz.11.00. - w trybie zdalnym na platformie MS Teams. 

Link dostępu do konferencji znajduje się na stronie PTNŻ

Więcej informacji

 

Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN

zapraszają do uczestnictwa w dniu 24 listopada 2020 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki w technologii żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”

Z uwagi na sytuację epidemiologiczną, tegoroczna konferencja odbędzie się z wykorzystaniem technik na odległość – w formie online.

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: mTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkaniana kilka dni przed konferencją 

Program konferencji

Materiały konferencyjne

Podkategorie