Aktualności



Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 25 kwietnia 2018 roku zmarł prof. dr hab. Jan Jeszka, wieloletni Kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka i Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizator kierunku studiów ‘dietetyka’, odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej i Złotym Krzyżem Zasługi oraz wieloletni członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i Przewodniczący Zespołu Dietetyki tegoż Komitetu.

 

W szerokich zainteresowaniach naukowych Profesora mieściły się m.in. badania nad metabolizmem energii, etiologią i dietetycznym leczeniem otyłości oraz możliwościami zastosowania żywności bioaktywnej w poprawie zdrowia ludzi. W Osobie Profesora wszyscy utraciliśmy wybitnego Naukowca, wspaniałego Wychowawcę młodych kadr i zasłużonego Nauczyciela. Odszedł Człowiek, którego życzliwość i dar zjednywania ludzi – ceniliśmy, a błyskotliwy umysł – podziwialiśmy, dobry Kolega i Przyjaciel wielu z nas.

 

Rodzinie i najbliższym Profesora wyrazy głębokiego współczucia składają

Członkowie Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk.

 

Senat Żałobny odbędzie się w poniedziałek 30 kwietnia o godz. 9.00

w Sali Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 4 maja o godz. 11.10

na cmentarzu komunalnym Junikowo w Poznaniu.

Kwestionariusz KomPAN wraz z procedurą opracowania danych żywieniowych jest dostępny w wersji anglojęzycznej. Wydawcą książki (w wersji elektronicznej) jest Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Mamy nadzieję, że anglojęzyczna wersja kwestionariusza okaże się przydatnym narzędziem badawczym do zbierania danych żywieniowych w badaniach o zasięgu międzynarodowym.

Zachęcamy badaczy do korzystania z kwestionariusza KomPAN i podkreślamy, że jego użycie w celach naukowych, dydaktycznych lub komercyjnych nie wymaga uzyskania zgody od autorów.

KomPAN i procedura opracowania danych (EN)

Urozmaicona, zbilansowana dieta dostosowana do wieku i zapotrzebowania organizmu, zawierająca żywność o małym stopniu przetworzenia, obfitująca w warzywa i owoce oraz unikanie nadmiaru soli i żywności wysokoprzetworzonej, a także rozsądne stosowanie antybiotykoterapii lub innych leków i suplementów diety, korzystnie wpływają na skład mikroflory (mikrobioty) jelitowej i w konsekwencji mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób, a zatem mogą być rekomendowane ludziom w każdym wieku, od narodzin do późnej starości. Skuteczność profilaktyki i wspomagania terapii chorób za pomocą probiotyków wymaga zapewnienia podaży wysokiej jakości probiotyków i żywności probiotycznej o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm człowieka. Wymaga to ustalenia odrębnych norm gwarantujących odpowiednią jakość mikrobiologiczną, funkcjonalną i przechowalniczą produktów tej kategorii. Zgromadzone dowody na korzystne odziaływanie zrównoważonej mikrobioty układu pokarmowego na zmniejszanie ryzyka wielu chorób są wystarczające, aby spożycie mikroorganizmów probiotycznych rekomendować jako ważny element profilaktyki i wspomagania leczenia tych chorób.

Więcej informacji z cyklicznej konferencji „Żywność, żywienie a zdrowie”, współorganizowanej przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, która odbyła się w dniu 23 listopada 2017 roku w Warszawie dostępnych jest w materiałach konferencyjnych

Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych – Oddział Warszawski, zapraszają na X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Tegoroczna ogólnopolska konferencja pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia jest zatytułowana „Wybrane współczesne problemy żywienia człowieka” i odbędzie się 18 kwietnia 2018 w Centrum Dydaktycznym WUM w Warszawie.

Program konferencji

Poniżej załączony dokument zawiera ustalenia podjęte podczas spotkania Zespołu Ekspertów towarzystw i instytutów naukowych zorganizowanych pod patronatem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN oraz Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych w dniu 12 września 2017 r.

Stanowisko Zespołu Ekspertów

Podkategorie