Aktualności
Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe, które zostało przyjęte w dniu 9 kwietnia 2021 r. w głosowaniu w trybie obiegowym.
Stosowanie suplementów diety (suplementacja) to indywidualne uzupełnienie diety w składniki naturalnie występujące w żywności. Z założenia suplementy diety powinny być stosowane okresowo. W praktyce żywieniowej istnieje wiele wskazań do suplementacji diety, ale decyzja o przyjmowaniu suplementów diety powinna być podejmowana przez konsumentów z rozsądkiem i tylko w uzasadnionych sytuacjach kiedy istnieje ryzyko, że zwyczajowa dieta nie dostarcza witamin i składników mineralnych w ilości odpowiedniej do pokrycia zapotrzebowania organizmu. Suplementy diety, które zostały wprowadzone do obrotu na terytorium Polski są bezpieczne i nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów, jednak zagrożenie dla zdrowia może stanowić ich niewłaściwe stosowanie. Stosowanie suplementów diety powinno być skonsultowane z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą ze względu ma możliwość przedawkowania lub interakcji z żywnością, lekami lub innymi suplementami. Zawsze, jako pierwszy krok w poprawie stanu odżywienia organizmu i zdrowia, powinno być rozważane spożywanie urozmaiconej diety opartej o dostępną żywność.
Pełna treść stanowiska w zakładce "Stanowiska i opinie"
Publikacje:
II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
Z ogromną przyjemnością informujemy o udostępnieniu drugiego wydania Kwestionariusza KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych.
W wydaniu II wprowadzono zmiany w sekcji pt. Wskaźniki jakości diety; m.in. zamieszczono nową propozycję opracowania danych żywieniowych z użyciem „Indeksu ogólnej jakości diety” (DQI) – wskaźnik ten umożliwia wspólną interpretację częstotliwości spożycia żywności o potencjalnie korzystnym i niekorzystnym wpływie na zdrowie, ponieważ łączy obie przeciwstawne cechy odżywiania i wyraża je w ujęciu liczbowym.
Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kwestionariusza dostępnego w zakładce „Wydawnictwa” (polska wersja – angielska wersja).
Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych serdecznie zaprasza na XXVIII Konferencję dyskusyjną z cyklu: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka pod hasłem "Wzbogacanie żywności - potrzeba czy konieczność?".
Konferencja odbędzie się w piątek 23 października 2020 o godz.11.00. - w trybie zdalnym na platformie MS Teams.
Link dostępu do konferencji znajduje się na stronie PTNŻ.
XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN
zapraszają do uczestnictwa w dniu 24 listopada 2020 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki w technologii żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”
Z uwagi na sytuację epidemiologiczną, tegoroczna konferencja odbędzie się z wykorzystaniem technik na odległość – w formie online.
Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: m
Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkaniana kilka dni przed konferencją
Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
Popierając działania, które są ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków poprzez przeciwdziałanie otyłości i innym chorobom dietozależnym, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN opracował stanowisko do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich.
W przygotowanym stanowisku, Członkowie Komitetu zgłosili obawę, że projekt Ustawy, wbrew zadeklarowanej idei promowania prozdrowotnych wyborów konsumentów, zawiera rozwiązania, które mogą stymulować wybory konsumentów przeciwne do zamierzonych. Członkowie Komitetu wyrazili przekonanie, że należy skłaniać konsumentów do zaspakajania pragnienia przez picie wody zamiast słodzonych napojów.
Tekst stanowiska została zaakceptowana jednomyślnie przez Członków Komitetu, które odbyło się elektronicznie w dniu 22 maja 2020.