Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
Popierając działania, które są ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków poprzez przeciwdziałanie otyłości i innym chorobom dietozależnym, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN opracował stanowisko do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich.
W przygotowanym stanowisku, Członkowie Komitetu zgłosili obawę, że projekt Ustawy, wbrew zadeklarowanej idei promowania prozdrowotnych wyborów konsumentów, zawiera rozwiązania, które mogą stymulować wybory konsumentów przeciwne do zamierzonych. Członkowie Komitetu wyrazili przekonanie, że należy skłaniać konsumentów do zaspakajania pragnienia przez picie wody zamiast słodzonych napojów.
Tekst stanowiska została zaakceptowana jednomyślnie przez Członków Komitetu, które odbyło się elektronicznie w dniu 22 maja 2020.
XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN
zapraszają do uczestnictwa w dniu 26 listopada 2019 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
Kwestionariusz KomPAN został opracowany w roku 2014 przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, pod kierunkiem prof. dra hab. Jana Gawęckiego. Zgodność wewnętrzną kwestionariusza KomPAN sprawdzono w badaniach ogólnopolskich w latach 2014-2015, pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej.
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych żywieniowych jest dostępny w wersji anglojęzycznej. Wydawcą książki (w wersji elektronicznej) jest Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Mamy nadzieję, że anglojęzyczna wersja kwestionariusza okaże się przydatnym narzędziem badawczym do zbierania danych żywieniowych w badaniach o zasięgu międzynarodowym.
Zachęcamy badaczy do korzystania z kwestionariusza KomPAN® i podkreślamy, że jego użycie w celach naukowych, dydaktycznych lub komercyjnych nie wymaga uzyskania zgody od autorów.
KomPAN® i procedura opracowania danych (EN)
Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
Z ogromną przyjemnością udostępniamy nowe narzędzie badawcze, które powstało w porozumieniu i współpracy z Członkami Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
Kalkulator służy do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym, metodą prawdopodobieństwa z wykorzystaniem norm żywienia – normy EAR (średniego zapotrzebowania w grupie) i normy AI (wystarczającego spożycia) oraz poziomu UL (górnego tolerowanego poziomu spożycia).
Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kalkulatora, który dostępny jest w zakładce "kalkulator".
Autorzy: prof. dr hab. Lidia Wądołowska i mgr Monika Kopeć, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Pani Prof. dr hab. Annie Brzozowskiej i mgr inż. Beacie Krusińskiej składamy serdeczne podziękowania za cenne uwagi dotyczące kwestii merytorycznych
- Zmarł Prof. Jan Jeszka
- X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
- Doniesienia naukowe z konferencji „Żywność, żywienie a mikrobiota człowieka”
- VIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Opinia Komitetu w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych
- Stanowisko Zespołu Ekspertów
- VII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Wybory 2015-2018
- Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych
- VI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia
- V Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Stanowisko zespołu ekspertów
- Zapobieganie niedoborom wapnia