tokyo conference

 

W dniach 6-11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition IUNS-ICN 2022) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences ). W obliczu problemów z wyżywieniem stale rosnącej ludności Świata, w tym niedoborami żywności, niedożywieniem, nadmiernym spożyciem żywności, zróżnicowaniem zwyczajów żywieniowych, zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności  oraz starzeniem się społeczeństw, tematem przewodnim kongresu była "Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi" ("The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People"). W kongresie wzięło udział 3344 badaczy ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady i zaprezentowano 1810  doniesień ustnych lub posterów ujętych w 9 panelach tematycznych.

Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka pełni rolę komitetu narodowego reprezentując Polskę na forum międzynarodowym i współpracując z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych. Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, poprzedniego przewodniczącego Komitetu, a obecnie jego Honorowego Przewodniczącego, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy (link do publikacji)