Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka
Rok pierwszego powołania Komitetu i krótka historia
Komitet powstał w roku 1961 z inicjatywy i dzięki osobistemu zaangażowaniu prof. dra hab. Aleksandra Szczygła, który doceniał rolę i znaczenie nauki o żywieniu człowieka w utrzymaniu zdrowia i rozwoju społeczeństwa. Komitet został powołany Uchwałą nr 10/61 przez Prezydium PAN w dniu 24 października 1961 roku, jako Międzywydziałowy Komitet Żywienia Ludności
O komitecie
Działał on pod taką nazwą przy Prezydium PAN w latach 1961-1972, a w maju 1972 roku został przekształcony w Wydziałowy Komitet Żywienia Ludności i organizacyjnie włączony do komitetów działających w VI Wydziale Nauk Medycznych
PAN. W konsekwencji jego pierwotną nazwę zmieniono Uchwałą Prezydium PAN nr 3/78 z dnia 17 stycznia 1978 roku na Komitet Żywienia Człowieka. Ze względu na reformę Polskiej Akademii Nauk i ograniczenie liczby komitetów w Wydziałach, w kadencji 2001- 2003 Wydział Nauk Medycznych połączył Komitet Epidemiologii z Komitetem Żywienia Człowieka w jeden komitet o nazwie Komitet Epidemiologii Profilaktyki Chorób i Żywienia Człowieka. Formuła ta nie sprawdziła się i ww. Komitet rozwiązano uchwałą Zgromadzenia Ogólnego PAN z dnia 18 grudnia 2003 roku i powtórnie przywrócono samodzielność
Komitetu pod nazwą, pod którą działa do dnia dzisiejszego, Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka.Komitet pełnił i wciąż pełni znaczącą rolę opiniotwórczą poprzez opracowywanie i propagowanie stanowisk dotyczących istotnych społecznie aspektów żywieniowo-zdrowotnych.
Członkowie
-
Jadwiga Hamułka
Prof. dr hab.
-
Stanisław Berger
Prof. dr hab. (honorowy przewodniczący)
-
Anna Gronowska-Senger
Prof. dr hab. (członek honorowy)
-
Jerzy Socha
Prof. dr hab. (członek honorowy)
-
Joanna Bajerska
Dr hab., prof. UPP
-
Jerzy Bertrandt
Prof. dr hab.
-
Barbara Bobrowska-Korczak
Prof. dr hab.
-
Paweł Bogdański
Prof. dr hab.
-
Maria Borawska
Prof. dr hab.
-
Jadwiga Charzewska
Prof. dr hab.
-
Agata Chmurzyńska
Prof. dr hab.
-
Magdalena Człapka-Matyasik
Dr hab. inż.
-
Jolanta Czarnocińska
Dr hab. inż.
-
Małgorzata Drywień
Dr hab., prof. SGGW
-
Piotr Eder
Prof. dr hab.
-
Mariola Friedrich
Prof. dr hab.
-
Magdalena Górnicka
Dr hab., prof. SGGW
-
Joanna Gromadzka-Ostrowska
Prof. dr hab.
-
Kołłajtis-Dołowy Anna
Dr hab.
-
Zbigniew Krejpcio
Prof. dr hab. inż.
-
Ewa Lange
Dr hab., prof. SGGW
-
Hanna Mojska
Dr hab., prof. NIZP PZH – PIB
-
Katarzyna Przybyłowicz
Prof dr hab.
-
Julita Reguła
Prof. dr hab.
-
Joanna Sadowska
Dr hab., prof. ZUT
-
Piotr Socha
Prof. dr hab.
-
Katarzyna Socha
Prof. dr hab.
-
Joanna Suliburska
Prof. dr hab.
-
Iwona Traczyk
Prof. dr hab.
-
Jarosław Walkowiak
Prof. dr hab.
-
Agata Wawrzyniak
Prof. dr hab.
-
Dariusz Włodarek
Dr hab., prof. SGGW
-
Małgorzata Woźniewicz
Dr hab. inż.
-
Lidia Wądołowska
Prof. dr hab.
-
Halina Weker
Prof. dr n. med. i n. o zdr.
Prezydium:
-
Prof. dr hab. Jadwiga Hamułka
Przewodnicząca
-
Prof. dr hab. Lidia Wądołowska
Vice-Przewodnicząca
-
Prof. dr hab. Piotr Socha
Vice-Przwodniczący
-
Prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger
Brak danych
-
Prof. dr hab. Maria Borawska
Brak danych
-
Dr hab. Jolanta Czarnocińska
Brak danych
Struktura organizacyjna
Komitet powołał na posiedzeniu plenarnym w dniu 25.03.2024 5 komisji:
- Komisja Dietetyki.
- Komisja ds. Komunikowania w Nauce o Żywieniu Człowieka.
- Komisja Żywienia Osób Dorosłych i Starszych.
- Komisja Żywienia Dzieci i Młodzieży.
- Komisja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia.
Składy komisji w kadencji 2024 – 2027:
Komisja Dietetyki
Prof. dr hab. Agata Wawrzyniak (przewodnicząca)
Dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW (vice-przewodnicząca)
Dr hab. Joanna Bajerska, prof. UPP
Prof. dr hab. Paweł Bogdański
Dr hab. Magdalena Człapka-Matyasik
Dr hab. Anna Kołłajtis-Dołowy
Prof. dr hab. Julita Reguła
Prof. dr hab. Iwona Traczyk
Dr hab. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
Dr hab. Małgorzata Woźniewicz
Komisja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia
Prof. dr hab. Katarzyna Socha (przewodnicząca)
Prof. dr hab. Barbara Bobrowska-Korczak (vice-przewodnicząca)
Prof. dr hab. Jerzy Bertrandt
Prof. dr hab. Maria Borawska
Prof. dr hab. Zbigniew Krejpcio
Dr hab. Hanna Mojska, prof. NIZP PZH – PIB
Prof. dr hab. Joanna Suliburska
Dr hab. Renata Markiewicz-Żukowska
Komisja ds. Komunikowania w Nauce o Żywieniu Człowieka:
Dr hab. Małgorzata Drywień, prof. SGGW (przewodnicząca)
Prof. dr hab. Julita Reguła (vice-przewodnicząca)
Dr hab. Jolanta Czarnocińska
Prof. dr hab. Jarosław Walkowiak
Natalia Osica
Komisja Żywienia Dzieci i Młodzieży
Prof. dr hab. Halina Weker (przewodnicząca)
Prof. dr hab. Joanna Sadowska (vice-przewodnicząca)
Prof dr hab. Jadwiga Charzewska
Dr hab. Magdalena Górnicka, prof. SGGW
Prof. dr hab. Piotr Socha
Prof. dr hab. Jarosław Walkowiak
Dr hab. Katarzyna Zabłocka-Słowińska
Komisja Żywienia Osób Dorosłych i Starszych
Prof. dr hab. Katarzyna Przybyłowicz (przewodnicząca)
Prof. dr hab. Agata Chmurzyńska
Prof. dr hab. Piotr Eder
Prof. dr hab. Mariola Friedrich
Prof. dr hab. Joanna Gromadzka-Ostrowska
Prof. dr hab. Anna Gronowska-Senger
Dr hab. Dariusz Włodarek, prof. SGGW
Prof. dr hab. Anna Brytek-Matera
-
Formularz kontaktowy
-
Adres
Adres