Witamy na stronie
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka
Nowe stanowisko w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk popiera działania ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków. Znakowanie żywności wartością odżywczą ma na celu ułatwienie konsumentom dokonywania właściwych wyborów żywieniowych. System Nutri-Score jest dobrowolnie stosowany w kilku europejskich krajach, dlatego budzi większe zainteresowanie niż inne systemy znakowania żywności. Ponadto, coraz szersze zastosowanie tego systemu zainicjowało rozważania nad jego obligatoryjnym użyciem w Polsce. Mając na uwadze prowadzone aktualnie prace naukowe nad udoskonaleniem algorytmu obliczania punktów w systemie Nutri-Score uważamy, że system ten w odniesieniu do wielu produktów spożywczych może stymulować prozdrowotne zachowania konsumentów, ale nie powinien być stosowany obligatoryjnie, ponieważ nadal wymaga modyfikacji w celu możliwie pełnego odzwierciedlenia wartości żywieniowej produktu spożywczego. System powinien być poddany walidacji przez uprawnione do tego instytucje państwowe oraz poddany analizie pod kątem jego zgodności z krajowym
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska – tekst stanowiska.
XV Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Zapraszamy do uczestnictwa w dniu 27 października 2023 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niskokaloryczne środki słodzące – aspekty technologiczne, żywieniowe i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Jubileusz 100-lecia urodzin Pana Prof. dr hab. dr h.c. Stanisława Bergera
Profesor Stanisław Berger – pionier nauki o żywieniu człowieka w Polsce, autorytet międzynarodowy, doskonały wykładowca i organizator środowiska naukowego dotyczącego żywienia – obchodzi 100-lecie urodzin. Profesor Stanisław Berger urodził się w 13 września 1923. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem jubileuszowym, w którym przedstawiono dzieje długiego życia Pana Profesora oraz wywiadem z 2013 r., zamieszczonym w czasopiśmie Sight and Life.
Z okazji jubileuszu, w dniu 14 września 2023 odbędzie się Ogólnopolska Konferencjia Naukowa pod tytułem „Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”. Konferencja organizowana jest przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW na terenie kampusu uczelni. W imieniu organizatorów, serdecznie zapraszamy do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Z okazji obchodzonego przez Pana Profesora urodzinowego święta, składamy serdeczne życzenia dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz satysfakcji z dokonanych dzieł (list gratulacyjny).
Nowe Stanowisko Komitetu: zasady żywienia dzieci
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat). Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska.
- Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.
- Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie i zdrowie"
- 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
- Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
- Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich