Aktualności
XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkania kilka dni przed konferencją.
Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi przyznawania Nagrody za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka (link do regulaminu).
Kandydatów do nagrody może zgłaszać każdy członek Komitetu przesyłając komplet dokumentów na adres Komitetu.
Nagroda ma charakter prestiżowego dyplomu wręczonego nagrodzonemu osobiście (lub przesłanego drogą pocztową) przez Przewodniczącą Komitetu w obecności Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN.
Termin składania wniosków upływa z dniem 30 listopada 2021.
Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.
Podczas pandemii COVID-19 troska o właściwą dietę, dobrze dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabieraszczególnego znaczenia. W funkcjonowaniu układu odpornościowego bierze udział wiele składników pochodzących z diety, a znaczenie w różnego typu procesach obronnych mają witaminy D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 oraz mikrobiota jelitowa. Obecnie nie ma dowodów, aby spożywana żywność i zawarte w niej składniki, w tym o właściwościach pro-/prebiotycznych, odgrywały istotną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jednak, biorąc pod uwagę wartość odżywczą żywności i zapobieganie dysbiozie, rekomendowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego, ma dobre podstawy naukowe. Niedożywienie, niedowaga i otyłość są rozważane jako niezależne i prognostyczne czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2, które zmniejszają szanse pacjenta na przeżycie, dlatego dbałość o dobry stan odżywienia, w tym prawidłową masę ciała, jest rozsądnym podejściem w profilaktyce zakażenia SARS-CoV-2 i łagodzeniu jego przebiegu.
Do stanowiska dołączono dwa wykazy praktycznych rekomendacji żywieniowych podczas pandemii COVID-19 – skierowane do populacji generalnej oraz do dzieci.
Pełna treść stanowiska w zakładce: Stanowiska i opinie
Infografiki w dwóch wersjach językowych:
Publikacje:
Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe, które zostało przyjęte w dniu 9 kwietnia 2021 r. w głosowaniu w trybie obiegowym.
Stosowanie suplementów diety (suplementacja) to indywidualne uzupełnienie diety w składniki naturalnie występujące w żywności. Z założenia suplementy diety powinny być stosowane okresowo. W praktyce żywieniowej istnieje wiele wskazań do suplementacji diety, ale decyzja o przyjmowaniu suplementów diety powinna być podejmowana przez konsumentów z rozsądkiem i tylko w uzasadnionych sytuacjach kiedy istnieje ryzyko, że zwyczajowa dieta nie dostarcza witamin i składników mineralnych w ilości odpowiedniej do pokrycia zapotrzebowania organizmu. Suplementy diety, które zostały wprowadzone do obrotu na terytorium Polski są bezpieczne i nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów, jednak zagrożenie dla zdrowia może stanowić ich niewłaściwe stosowanie. Stosowanie suplementów diety powinno być skonsultowane z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą ze względu ma możliwość przedawkowania lub interakcji z żywnością, lekami lub innymi suplementami. Zawsze, jako pierwszy krok w poprawie stanu odżywienia organizmu i zdrowia, powinno być rozważane spożywanie urozmaiconej diety opartej o dostępną żywność.
Pełna treść stanowiska w zakładce "Stanowiska i opinie"
Publikacje:
II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
Z ogromną przyjemnością informujemy o udostępnieniu drugiego wydania Kwestionariusza KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych.
W wydaniu II wprowadzono zmiany w sekcji pt. Wskaźniki jakości diety; m.in. zamieszczono nową propozycję opracowania danych żywieniowych z użyciem „Indeksu ogólnej jakości diety” (DQI) – wskaźnik ten umożliwia wspólną interpretację częstotliwości spożycia żywności o potencjalnie korzystnym i niekorzystnym wpływie na zdrowie, ponieważ łączy obie przeciwstawne cechy odżywiania i wyraża je w ujęciu liczbowym.
Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kwestionariusza dostępnego w zakładce „Wydawnictwa” (polska wersja – angielska wersja).
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
- XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"