Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • O Komitecie
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

Opublikowano: 03 listopad 2008

Witamy na stronie

Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka

Jubileusz 100-lecia urodzin Pana Prof. dr hab. dr h.c. Stanisława Bergera

Opublikowano: 13 wrzesień 2023

100lecie urodzin pocztowka

 

Profesor Stanisław Berger – pionier nauki o żywieniu człowieka w Polsce, autorytet międzynarodowy, doskonały wykładowca i organizator środowiska naukowego dotyczącego żywienia – obchodzi 100-lecie urodzin. Profesor Stanisław Berger urodził się w 13 września 1923. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem jubileuszowym, w którym przedstawiono dzieje długiego życia Pana Profesora oraz wywiadem z 2013 r., zamieszczonym w czasopiśmie Sight and Life. 

Z okazji jubileuszu, w dniu 14 września 2023 odbędzie się Ogólnopolska Konferencjia Naukowa pod tytułem „Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”. Konferencja organizowana jest przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW na terenie kampusu uczelni. W imieniu organizatorów, serdecznie zapraszamy do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu.

Z okazji obchodzonego przez Pana Profesora urodzinowego święta, składamy serdeczne życzenia dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz satysfakcji z dokonanych dzieł (list gratulacyjny).

Nowe Stanowisko Komitetu: zasady żywienia dzieci

Opublikowano: 12 wrzesień 2023

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat). Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska.

dziewczynka z arbuzem

Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.

Opublikowano: 19 maj 2023

W związku z informacjami prasowymi w niepokojący sposób komentującymi posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia z dnia 9 maja 2023 r., na którym odbyło się pierwsze czytanie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, jak też postulatami zgłaszanymi przez Polski Związek Zawodowy Dietetyków, w tym o wycofaniu zawodu dietetyka z procedowanej Ustawy z powodu braku zapisu o powołaniu samorządu zawodowego, w dniu 17 maja 2023 r. z inicjatywy prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, przewodniczącej Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk odbyło się spotkanie on-line na platformie MS Teams, na którym obecni byli zaproszeni przedstawiciele środowiska:

  1. dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
  2. dr n. med. Beata Całyniuk – wiceprezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
  3. mgr Bartłomiej Pomorski – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
  4. dr Damian Parol – członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
  5. prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
  6. dr hab. Joanna Bajerska, prof. UPP – przewodnicząca Oddziału Poznańskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
  7. mgr Karolina Goral – przewodnicząca Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
  8. dr n. o zdr. Magdalena Milewska – członkini Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
  9. mgr Joanna Popek – przewodnicząca Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
  10. mgr Mateusz Witkowski – wiceprzewodniczący Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
  11. mgr Aleksandra Piasecka – członkini Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
  12. r. pr. Konrad Drezno – reprezentujący Polski Związek Zawodowy Dietetyków
  13. prof. dr n. farm. Maria Borawska – wiceprzewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
  14. prof. dr hab. Agata Wawrzyniak – przewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
  15. dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – wiceprzewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
  16. dr Danuta Gajewska – członkini Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
  17. prof. dr hab. Lidia Wądołowska – przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i inicjatorka spotkania

W toku rozmowy przedstawiciele środowisk popierających dalsze procedowanie rządowego Projektu ustawy w Sejmie podkreślali jak długo ustawowa regulacja zawodu dietetyka była oczekiwana, przy wieloletnim zaangażowaniu środowiska w działania mające na celu promowanie takiej Ustawy, tak aby zawód dietetyka był zawodem w pełni prawnie regulowanym, a pacjenci mieli zapewnione bezpieczeństwo zdrowotne na najwyższym poziomie, przy jednoczesnym podniesieniu prestiżu pracy dietetyka w zawodzie.

Jednocześnie większość z zebranych zgodziła się, iż niektóre aspekty prawne Ustawy mogą budzić niepokój, w tym m.in. fakt, iż Ustawa ma dotyczyć łącznie 17 zawodów medycznych, a nie wyłącznie zawodu dietetyka. Podkreślano nieprecyzyjny zapis przepisu przejściowego art. 92 Ustawy, który dopuszcza do zawodu dietetyka osoby, które ukończyły studia w zakresie niezbędnym do wykonywania zawodu medycznego i wykażą się 5 letnim doświadczeniem zawodowym w wykonywaniu czynności dietetyka, ale nie spełniają ustawowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie wykształcenia, a także brak powołania samorządu zawodowego.

Jednak na dzień dzisiejszy, ważąc wszystkie okoliczności, zgodzono się, że Ustawa ta jest konieczna w celu ochrony prawnej tytułu zawodowego dietetyka, a tym samym zapewnienia pacjentowi bezpieczeństwa zdrowotnego.

Kolejnym koniecznym krokiem powinna być regulacja standardów kształcenia dla zawodu dietetyka, w celu podniesienia jakości kształcenia.

Ostatecznie gremia reprezentujące środowisko polskich dietetyków, niezależnie od zgłaszanych uwag, jednomyślnie poparły Projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka, a postulat Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w sprawie wykreślenia zawodu dietetyka z tej Ustawy uznały za opinię odosobnioną.

Oświadczenie końcowe podpisali w imieniu:

Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, przewodnicząca

Polskiego Towarzystwa Dietetyki – dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, prezes

Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych – prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, przewodnicząca

Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego – mgr Karolina Goral, przewodnicząca Sekcji Dietetyki

Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN – prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej

Tekst oświadczenia znajduje się tutaj

Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie i zdrowie"

Opublikowano: 25 październik 2022

baner konferencja 2022

 

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Program konferencji

Materiały konferencyjne

  1. 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
  2. Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
  3. Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
  4. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
  5. Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
  6. XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  7. Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
  8. Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
  9. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
  10. XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  11. II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
  12. Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
  13. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
  14. XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  15. Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

TPL_PROTOSTAR_BACKTOTOP

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.