Witamy na stronie
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka
22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
W dniach 6-11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition IUNS-ICN 2022) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences ). W obliczu problemów z wyżywieniem stale rosnącej ludności Świata, w tym niedoborami żywności, niedożywieniem, nadmiernym spożyciem żywności, zróżnicowaniem zwyczajów żywieniowych, zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności oraz starzeniem się społeczeństw, tematem przewodnim kongresu była "Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi" ("The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People"). W kongresie wzięło udział 3344 badaczy ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady i zaprezentowano 1810 doniesień ustnych lub posterów ujętych w 9 panelach tematycznych.
Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka pełni rolę komitetu narodowego reprezentując Polskę na forum międzynarodowym i współpracując z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych. Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, poprzedniego przewodniczącego Komitetu, a obecnie jego Honorowego Przewodniczącego, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy (link do publikacji).
Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
Z przyjemnością pragniemy Państwu przedstawić nowo opracowane stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów.
Przygotowanie stanowiska jest związane z chęcią przekazania pacjentom z chorobą nowotworową, jak też ich rodzinom i opiekunom, współczesnej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, która mogłaby wspomóc proces leczenia i terapii przeciwnowotworowej, gdyż racjonalne, oparte na naukowych przesłankach żywienie ma wspomagać proces zdrowienia. Myślą przewodnią opracowanego stanowiska jest, iż pacjenci onkologiczni powinni stosować zasady prawidłowego żywienia skierowane do populacji ogólnej z uwzględnieniem specyfiki choroby nowotworowej, na którą chorują. Przesłanką do przygotowania stanowiska była też trudna sytuacja zdrowotna pacjentów w okresie pandemii COVID-19, jak też opublikowanie w 2020 roku w Polsce, przy współautorstwie i redakcji wybranych członków Komitetu, nowoczesnego podręcznika z zakresu „Żywienie w chorobach nowotworach”, przeznaczonego dla specjalistów oraz studentów uczelni wyższych.
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przygotowanym wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Wydz. II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
Wzrastające zainteresowanie nutraceutykami wynika z oczekiwań coraz większej grupy konsumentów w stosunku do żywności, aby poza funkcjami odżywczymi, spełniała także funkcje profilaktyczne, a nawet lecznicze. Określenie „nutraceutyki” jest powszechnie stosowane do środków spożywczych pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego, łączących w sobie wartości żywieniowe (nutritional value) z cechami produktów leczniczych (pharmaceuticals). W świetle najnowszych badań naukowych należy stwierdzić, iż błędne jest założenie, że nutraceutyki tworzone przez dodawanie do nich kolejnych witamin, składników mineralnych lub innych związków bioaktywnych będą miały korzystny wpływ na zdrowie konsumenta, a takie podejście może przynieść więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Biorąc powyższe pod uwagę, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN zalecają przed wprowadzeniem na rynek przebadanie w układach modelowych zarówno in vitro, jak i in vivo aktywności każdego wyprodukowanego potencjalnego nutraceutyku. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
- XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
- Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
- Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
- Zmarł Prof. Jan Jeszka