Witamy na stronie
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka
Jubileusz 100-lecia urodzin Pana Prof. dr hab. dr h.c. Stanisława Bergera
Profesor Stanisław Berger – pionier nauki o żywieniu człowieka w Polsce, autorytet międzynarodowy, doskonały wykładowca i organizator środowiska naukowego dotyczącego żywienia – obchodzi 100-lecie urodzin. Profesor Stanisław Berger urodził się w 13 września 1923. Zachęcamy do zapoznania się z artykułem jubileuszowym, w którym przedstawiono dzieje długiego życia Pana Profesora oraz wywiadem z 2013 r., zamieszczonym w czasopiśmie Sight and Life.
Z okazji jubileuszu, w dniu 14 września 2023 odbędzie się Ogólnopolska Konferencjia Naukowa pod tytułem „Partnerstwo instytucjonalne w kształtowaniu zachowań żywieniowych w trosce o zdrowie publiczne”. Konferencja organizowana jest przez Instytut Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW na terenie kampusu uczelni. W imieniu organizatorów, serdecznie zapraszamy do udziału w tym wyjątkowym wydarzeniu.
Z okazji obchodzonego przez Pana Profesora urodzinowego święta, składamy serdeczne życzenia dobrego zdrowia, wszelkiej pomyślności oraz satysfakcji z dokonanych dzieł (list gratulacyjny).
Nowe Stanowisko Komitetu: zasady żywienia dzieci
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat). Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska.
Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.
W związku z informacjami prasowymi w niepokojący sposób komentującymi posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia z dnia 9 maja 2023 r., na którym odbyło się pierwsze czytanie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, jak też postulatami zgłaszanymi przez Polski Związek Zawodowy Dietetyków, w tym o wycofaniu zawodu dietetyka z procedowanej Ustawy z powodu braku zapisu o powołaniu samorządu zawodowego, w dniu 17 maja 2023 r. z inicjatywy prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, przewodniczącej Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk odbyło się spotkanie on-line na platformie MS Teams, na którym obecni byli zaproszeni przedstawiciele środowiska:
- dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- dr n. med. Beata Całyniuk – wiceprezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- mgr Bartłomiej Pomorski – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- dr Damian Parol – członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- dr hab. Joanna Bajerska, prof. UPP – przewodnicząca Oddziału Poznańskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- mgr Karolina Goral – przewodnicząca Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
- dr n. o zdr. Magdalena Milewska – członkini Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
- mgr Joanna Popek – przewodnicząca Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Mateusz Witkowski – wiceprzewodniczący Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Aleksandra Piasecka – członkini Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- r. pr. Konrad Drezno – reprezentujący Polski Związek Zawodowy Dietetyków
- prof. dr n. farm. Maria Borawska – wiceprzewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Agata Wawrzyniak – przewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – wiceprzewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr Danuta Gajewska – członkini Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Lidia Wądołowska – przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i inicjatorka spotkania
W toku rozmowy przedstawiciele środowisk popierających dalsze procedowanie rządowego Projektu ustawy w Sejmie podkreślali jak długo ustawowa regulacja zawodu dietetyka była oczekiwana, przy wieloletnim zaangażowaniu środowiska w działania mające na celu promowanie takiej Ustawy, tak aby zawód dietetyka był zawodem w pełni prawnie regulowanym, a pacjenci mieli zapewnione bezpieczeństwo zdrowotne na najwyższym poziomie, przy jednoczesnym podniesieniu prestiżu pracy dietetyka w zawodzie.
Jednocześnie większość z zebranych zgodziła się, iż niektóre aspekty prawne Ustawy mogą budzić niepokój, w tym m.in. fakt, iż Ustawa ma dotyczyć łącznie 17 zawodów medycznych, a nie wyłącznie zawodu dietetyka. Podkreślano nieprecyzyjny zapis przepisu przejściowego art. 92 Ustawy, który dopuszcza do zawodu dietetyka osoby, które ukończyły studia w zakresie niezbędnym do wykonywania zawodu medycznego i wykażą się 5 letnim doświadczeniem zawodowym w wykonywaniu czynności dietetyka, ale nie spełniają ustawowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie wykształcenia, a także brak powołania samorządu zawodowego.
Jednak na dzień dzisiejszy, ważąc wszystkie okoliczności, zgodzono się, że Ustawa ta jest konieczna w celu ochrony prawnej tytułu zawodowego dietetyka, a tym samym zapewnienia pacjentowi bezpieczeństwa zdrowotnego.
Kolejnym koniecznym krokiem powinna być regulacja standardów kształcenia dla zawodu dietetyka, w celu podniesienia jakości kształcenia.
Ostatecznie gremia reprezentujące środowisko polskich dietetyków, niezależnie od zgłaszanych uwag, jednomyślnie poparły Projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka, a postulat Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w sprawie wykreślenia zawodu dietetyka z tej Ustawy uznały za opinię odosobnioną.
Oświadczenie końcowe podpisali w imieniu:
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Dietetyki – dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, prezes
Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych – prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego – mgr Karolina Goral, przewodnicząca Sekcji Dietetyki
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN – prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej
Tekst oświadczenia znajduje się tutaj
- 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
- Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
- Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
- XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®