Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

http://knozc.pan.pl

Stanowiska i opinie

Stanowisko dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów

Opublikowano: 03 czerwiec 2022

Z przyjemnością pragniemy Państwu przedstawić nowo opracowane stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów.
Przygotowanie stanowiska jest związane z chęcią przekazania pacjentom z chorobą nowotworową, jak też ich rodzinom i opiekunom, współczesnej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, która mogłaby wspomóc proces leczenia i terapii przeciwnowotworowej, gdyż racjonalne, oparte na naukowych przesłankach żywienie ma wspomagać proces zdrowienia. Myślą przewodnią opracowanego stanowiska jest, iż pacjenci onkologiczni powinni stosować zasady prawidłowego żywienia skierowane do populacji ogólnej z uwzględnieniem specyfiki choroby nowotworowej, na którą chorują. Przesłanką do przygotowania stanowiska była też trudna sytuacja zdrowotna pacjentów w okresie pandemii COVID-19, jak też opublikowanie w 2020 roku w Polsce, przy współautorstwie i redakcji wybranych członków Komitetu, nowoczesnego podręcznika z zakresu „Żywienie w chorobach nowotworach”, przeznaczonego dla specjalistów oraz studentów uczelni wyższych.

 Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.

Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.

Opublikowano: 12 maj 2022

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przygotowanym wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Wydz. II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.

Wzrastające zainteresowanie nutraceutykami wynika z oczekiwań coraz większej grupy konsumentów w stosunku do żywności, aby poza funkcjami odżywczymi, spełniała także funkcje profilaktyczne, a nawet lecznicze. Określenie „nutraceutyki” jest powszechnie stosowane do środków spożywczych pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego, łączących w sobie wartości żywieniowe (nutritional value) z cechami produktów leczniczych (pharmaceuticals). W świetle najnowszych badań naukowych należy stwierdzić, iż błędne jest założenie, że nutraceutyki tworzone przez dodawanie do nich kolejnych witamin, składników mineralnych lub innych związków bioaktywnych będą miały korzystny wpływ na zdrowie konsumenta, a takie podejście może przynieść więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Biorąc powyższe pod uwagę, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN zalecają przed wprowadzeniem na rynek przebadanie w układach modelowych zarówno in vitro, jak i in vivo aktywności każdego wyprodukowanego potencjalnego nutraceutyku. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.

Opublikowano: 12 maj 2022

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.

Aktualizacja i modyfikacja zaleceń dotyczących zasad żywienia dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia jest związana z publikacją zaktualizowanych norm żywienia, ostatnich międzynarodowych stanowisk ekspertów oraz opublikowanymi wynikami badań populacyjnych na temat kompleksowej oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia populacji wieku rozwojowego, w tym badań prowadzonych w Polsce w ramach Narodowego Programu Zdrowia w latach 2016-2020 oraz ogólną sytuacją żywieniowo-zdrowotną podczas pandemii COVID-19. Na podstawie wszechstronnego przeglądu piśmiennictwa opracowano zalecenia, które przedstawiono w 14 punktach. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.

Dietary recommendations during the COVID-19 pandemic. Statement of the Committee of Human Nutrition Science of the Polish Academy of Sciences (English version)

Opublikowano: 13 maj 2021

Statement - main document (English version)

Annexes:

1. General dietary recommendations during the COVID-19 pandemic

2. Dietary recommendations for children during the COVID-19 pandemic

 COVID-19 INFOGRAPHIC  (download)

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Opublikowano: 03 maj 2021

Treść stanowiska - dokument główny 

 Załączniki

1). Ogólne zalecenia żywieniowe podczas pandemii COVID-19 

2). Zalecenia żywieniowe dla dzieci podczas pandemii COVID-19 

 COVID-19 INFOGRAFIKA (pobierz)

  1. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe
  2. Opinia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie rekomendacji EURL ECVAM dotyczących stosowania przeciwciał niepochodzących od zwierząt (non-animal-derived antibodies) jako narzędzia badawczego i diagnostycznego
  3. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
  4. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN w sprawie wartości odżywczej i bezpieczeństwa stosowania diet wegetariańskich

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.