Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

Opublikowano: 07 listopad 2019

Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN

zapraszają do uczestnictwa w dniu 26 listopada 2019 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Program konferencji

Materiały konferencyjne

Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®

Opublikowano: 04 czerwiec 2016

Kwestionariusz KomPAN został opracowany w roku 2014 przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, pod kierunkiem prof. dra hab. Jana Gawęckiego. Zgodność wewnętrzną kwestionariusza KomPAN sprawdzono w badaniach ogólnopolskich w latach 2014-2015, pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej.

Wyniki badań

Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!

Opublikowano: 11 luty 2018

Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych żywieniowych jest dostępny w wersji anglojęzycznej. Wydawcą książki (w wersji elektronicznej) jest Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Mamy nadzieję, że anglojęzyczna wersja kwestionariusza okaże się przydatnym narzędziem badawczym do zbierania danych żywieniowych w badaniach o zasięgu międzynarodowym.

Zachęcamy badaczy do korzystania z kwestionariusza KomPAN® i podkreślamy, że jego użycie w celach naukowych, dydaktycznych lub komercyjnych nie wymaga uzyskania zgody od autorów.

KomPAN® i procedura opracowania danych (EN)

 

Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL

Opublikowano: 05 listopad 2018

Z ogromną przyjemnością udostępniamy nowe narzędzie badawcze, które powstało w porozumieniu i współpracy z Członkami Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.

Kalkulator służy do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym, metodą prawdopodobieństwa z wykorzystaniem norm żywienia – normy EAR (średniego zapotrzebowania w grupie) i normy AI (wystarczającego spożycia) oraz poziomu UL (górnego tolerowanego poziomu spożycia).

Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kalkulatora, który dostępny jest w zakładce "kalkulator".

Autorzy: prof. dr hab. Lidia Wądołowska i mgr Monika Kopeć, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie

Pani Prof. dr hab. Annie Brzozowskiej i mgr inż. Beacie Krusińskiej składamy serdeczne podziękowania za cenne uwagi dotyczące kwestii merytorycznych

Zmarł Prof. Jan Jeszka

Opublikowano: 26 kwiecień 2018

Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 25 kwietnia 2018 roku zmarł prof. dr hab. Jan Jeszka, wieloletni Kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka i Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizator kierunku studiów ‘dietetyka’, odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej i Złotym Krzyżem Zasługi oraz wieloletni członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i Przewodniczący Zespołu Dietetyki tegoż Komitetu.

 

W szerokich zainteresowaniach naukowych Profesora mieściły się m.in. badania nad metabolizmem energii, etiologią i dietetycznym leczeniem otyłości oraz możliwościami zastosowania żywności bioaktywnej w poprawie zdrowia ludzi. W Osobie Profesora wszyscy utraciliśmy wybitnego Naukowca, wspaniałego Wychowawcę młodych kadr i zasłużonego Nauczyciela. Odszedł Człowiek, którego życzliwość i dar zjednywania ludzi – ceniliśmy, a błyskotliwy umysł – podziwialiśmy, dobry Kolega i Przyjaciel wielu z nas.

 

Rodzinie i najbliższym Profesora wyrazy głębokiego współczucia składają

Członkowie Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk.

 

Senat Żałobny odbędzie się w poniedziałek 30 kwietnia o godz. 9.00

w Sali Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 4 maja o godz. 11.10

na cmentarzu komunalnym Junikowo w Poznaniu.

  1. X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
  2. Doniesienia naukowe z konferencji „Żywność, żywienie a mikrobiota człowieka”
  3. VIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  4. Opinia Komitetu w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
  5. Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych
  6. Stanowisko Zespołu Ekspertów
  7. VII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  8. Wybory 2015-2018
  9. Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych
  10. VI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  11. Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia
  12. V Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  13. Stanowisko zespołu ekspertów
  14. Zapobieganie niedoborom wapnia
  15. Zmarł profesor Nevin Scrimshaw
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.