XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN
zapraszają do uczestnictwa w dniu 26 listopada 2019 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
Kwestionariusz KomPAN został opracowany w roku 2014 przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, pod kierunkiem prof. dra hab. Jana Gawęckiego. Zgodność wewnętrzną kwestionariusza KomPAN sprawdzono w badaniach ogólnopolskich w latach 2014-2015, pod kierunkiem prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej.
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych żywieniowych jest dostępny w wersji anglojęzycznej. Wydawcą książki (w wersji elektronicznej) jest Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Mamy nadzieję, że anglojęzyczna wersja kwestionariusza okaże się przydatnym narzędziem badawczym do zbierania danych żywieniowych w badaniach o zasięgu międzynarodowym.
Zachęcamy badaczy do korzystania z kwestionariusza KomPAN® i podkreślamy, że jego użycie w celach naukowych, dydaktycznych lub komercyjnych nie wymaga uzyskania zgody od autorów.
KomPAN® i procedura opracowania danych (EN)
Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
Z ogromną przyjemnością udostępniamy nowe narzędzie badawcze, które powstało w porozumieniu i współpracy z Członkami Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
Kalkulator służy do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym, metodą prawdopodobieństwa z wykorzystaniem norm żywienia – normy EAR (średniego zapotrzebowania w grupie) i normy AI (wystarczającego spożycia) oraz poziomu UL (górnego tolerowanego poziomu spożycia).
Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kalkulatora, który dostępny jest w zakładce "kalkulator".
Autorzy: prof. dr hab. Lidia Wądołowska i mgr Monika Kopeć, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Pani Prof. dr hab. Annie Brzozowskiej i mgr inż. Beacie Krusińskiej składamy serdeczne podziękowania za cenne uwagi dotyczące kwestii merytorycznych
Zmarł Prof. Jan Jeszka
Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 25 kwietnia 2018 roku zmarł prof. dr hab. Jan Jeszka, wieloletni Kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka i Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizator kierunku studiów ‘dietetyka’, odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej i Złotym Krzyżem Zasługi oraz wieloletni członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i Przewodniczący Zespołu Dietetyki tegoż Komitetu.
W szerokich zainteresowaniach naukowych Profesora mieściły się m.in. badania nad metabolizmem energii, etiologią i dietetycznym leczeniem otyłości oraz możliwościami zastosowania żywności bioaktywnej w poprawie zdrowia ludzi. W Osobie Profesora wszyscy utraciliśmy wybitnego Naukowca, wspaniałego Wychowawcę młodych kadr i zasłużonego Nauczyciela. Odszedł Człowiek, którego życzliwość i dar zjednywania ludzi – ceniliśmy, a błyskotliwy umysł – podziwialiśmy, dobry Kolega i Przyjaciel wielu z nas.
Rodzinie i najbliższym Profesora wyrazy głębokiego współczucia składają
Członkowie Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk.
Senat Żałobny odbędzie się w poniedziałek 30 kwietnia o godz. 9.00
w Sali Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 4 maja o godz. 11.10
na cmentarzu komunalnym Junikowo w Poznaniu.
- X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
- Doniesienia naukowe z konferencji „Żywność, żywienie a mikrobiota człowieka”
- VIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Opinia Komitetu w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
- Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych
- Stanowisko Zespołu Ekspertów
- VII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Wybory 2015-2018
- Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych
- VI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia
- V Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Stanowisko zespołu ekspertów
- Zapobieganie niedoborom wapnia
- Zmarł profesor Nevin Scrimshaw