Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka

Opublikowano: 11 styczeń 2018

Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych – Oddział Warszawski, zapraszają na X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Tegoroczna ogólnopolska konferencja pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia jest zatytułowana „Wybrane współczesne problemy żywienia człowieka” i odbędzie się 18 kwietnia 2018 w Centrum Dydaktycznym WUM w Warszawie.

Program konferencji

Doniesienia naukowe z konferencji „Żywność, żywienie a mikrobiota człowieka”

Opublikowano: 11 styczeń 2018

Urozmaicona, zbilansowana dieta dostosowana do wieku i zapotrzebowania organizmu, zawierająca żywność o małym stopniu przetworzenia, obfitująca w warzywa i owoce oraz unikanie nadmiaru soli i żywności wysokoprzetworzonej, a także rozsądne stosowanie antybiotykoterapii lub innych leków i suplementów diety, korzystnie wpływają na skład mikroflory (mikrobioty) jelitowej i w konsekwencji mogą zmniejszać ryzyko niektórych chorób, a zatem mogą być rekomendowane ludziom w każdym wieku, od narodzin do późnej starości. Skuteczność profilaktyki i wspomagania terapii chorób za pomocą probiotyków wymaga zapewnienia podaży wysokiej jakości probiotyków i żywności probiotycznej o udowodnionym korzystnym wpływie na organizm człowieka. Wymaga to ustalenia odrębnych norm gwarantujących odpowiednią jakość mikrobiologiczną, funkcjonalną i przechowalniczą produktów tej kategorii. Zgromadzone dowody na korzystne odziaływanie zrównoważonej mikrobioty układu pokarmowego na zmniejszanie ryzyka wielu chorób są wystarczające, aby spożycie mikroorganizmów probiotycznych rekomendować jako ważny element profilaktyki i wspomagania leczenia tych chorób.

Więcej informacji z cyklicznej konferencji „Żywność, żywienie a zdrowie”, współorganizowanej przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu Polskiej Akademii Nauk, która odbyła się w dniu 23 listopada 2017 roku w Warszawie dostępnych jest w materiałach konferencyjnych. 

VIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

Opublikowano: 14 grudzień 2016

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu wraz z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka, pod patronatem Wydziału Nauk Biologicznych i Rolniczych oraz Wydziału Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk, w dniu 28 listopada 2016 roku zorganizowały VIII konferencję z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie” pt. „Interakcje składników żywności – aspekty technologiczne i żywieniowe”. Oba Komitety począwszy od 2009 r. corocznie organizują tego typu spotkania skupiające naukowców, przedstawicieli przemysłu, różnych ośrodków związanych z żywnością, żywieniem oraz zdrowiem, jak również studentów i konsumentów. W tegorocznej konferencji Sala Lustrzana Pałacu Staszica w Warszawie została wypełniona po brzegi, a zgromadzeni mieli możliwość wysłuchania następujących wykładów:

  1. „Interakcje składników żywności w trakcie reakcji Maillarda” - Dr hab. inż. Wiesław Wiczkowski, Instytut Rozrodu Zwierząt i Badania Żywności PAN, Zakład Chemii i Biodynamiki Żywności;
  2. „Polifenole - interakcje w żywności” - Dr hab. inż. Anna Gramza-Michałowska, prof. UP, Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu, Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu, Katedra Technologii Żywienia Człowieka;
  3. „Mechanizmy i skutki interakcji pomiędzy lekami i składnikami pokarmowymi” - Prof. dr hab. n. farm. Jadwiga Biernat, Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu, Wydział Nauk o Żywności, Katedra Żywienia Człowieka;
  4. „Interakcje składników mineralnych w żywności i organizmie” - Dr hab. n farm. Katarzyna Socha, Uniwersytet Medyczny w Białymstoku, Wydział Farmaceutyczny z Oddziałem Medycyny Laboratoryjnej, Zakład Bromatologii.

Konferencja stała się przestrzenią do wymiany poglądów i doświadczeń. Zwrócono także uwagę na konieczność informowania społeczeństwa o bieżącym stanie wiedzy dotyczącym interakcji składników żywności w trakcie przetwarzania, jak również interakcji związanej z jednoczesnym przyjmowaniem żywności oraz leków lub suplementów diety.

Zachęcamy do zapoznania się z materiałami konferencyjnymi.

Materiały konferencyjne

Opinia Komitetu w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty

Opublikowano: 15 czerwiec 2016

W zawiązku z projektem Rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk przygotował opinię, której treść zamieszczono poniżej.

Opinia KNŻC PAN

Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych

Opublikowano: 15 wrzesień 2014

20 listopada 2014, godz. 15-18, Sala Lustrzana w Pałacu Staszica w Warszawie odbyło się seminarium na temat: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych

Czytaj więcej: Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych

  1. Stanowisko Zespołu Ekspertów
  2. VII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  3. Wybory 2015-2018
  4. Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych
  5. VI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  6. Przewodnik metodyczny badań sposobu żywienia
  7. V Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  8. Stanowisko zespołu ekspertów
  9. Zapobieganie niedoborom wapnia
  10. Zmarł profesor Nevin Scrimshaw
  11. World Forum for Nutrition Research
  12. "Higiena Żywności i Żywienia Podstawą Zdrowia"
  13. ICN, Granada (Hiszpania)
  14. IV Sympozjum Standardy Gastroenterologiczne
  15. IV Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.