Informacja ze spotkania z przedstawicielami środowisk reprezentujących polskich dietetyków w sprawie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, które odbyło się 17 maja 2023 r.
W związku z informacjami prasowymi w niepokojący sposób komentującymi posiedzenie sejmowej Komisji Zdrowia z dnia 9 maja 2023 r., na którym odbyło się pierwsze czytanie Projektu ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym o zawodzie dietetyka, jak też postulatami zgłaszanymi przez Polski Związek Zawodowy Dietetyków, w tym o wycofaniu zawodu dietetyka z procedowanej Ustawy z powodu braku zapisu o powołaniu samorządu zawodowego, w dniu 17 maja 2023 r. z inicjatywy prof. dr hab. Lidii Wądołowskiej, przewodniczącej Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk odbyło się spotkanie on-line na platformie MS Teams, na którym obecni byli zaproszeni przedstawiciele środowiska:
- dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- dr n. med. Beata Całyniuk – wiceprezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki
- mgr Bartłomiej Pomorski – prezes Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- dr Damian Parol – członek Polskiego Towarzystwa Dietetyki Sportowej
- prof. dr hab. Jadwiga Hamułka – przewodnicząca Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- dr hab. Joanna Bajerska, prof. UPP – przewodnicząca Oddziału Poznańskiego Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych
- mgr Karolina Goral – przewodnicząca Sekcji Dietetyki Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego
- dr n. o zdr. Magdalena Milewska – członkini Sekcji Dietetyki Medycznej Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN
- mgr Joanna Popek – przewodnicząca Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Mateusz Witkowski – wiceprzewodniczący Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- mgr Aleksandra Piasecka – członkini Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków
- r. pr. Konrad Drezno – reprezentujący Polski Związek Zawodowy Dietetyków
- prof. dr n. farm. Maria Borawska – wiceprzewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Agata Wawrzyniak – przewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr hab. Ewa Lange, prof. SGGW – wiceprzewodnicząca Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- dr Danuta Gajewska – członkini Komisji Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk
- prof. dr hab. Lidia Wądołowska – przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i inicjatorka spotkania
W toku rozmowy przedstawiciele środowisk popierających dalsze procedowanie rządowego Projektu ustawy w Sejmie podkreślali jak długo ustawowa regulacja zawodu dietetyka była oczekiwana, przy wieloletnim zaangażowaniu środowiska w działania mające na celu promowanie takiej Ustawy, tak aby zawód dietetyka był zawodem w pełni prawnie regulowanym, a pacjenci mieli zapewnione bezpieczeństwo zdrowotne na najwyższym poziomie, przy jednoczesnym podniesieniu prestiżu pracy dietetyka w zawodzie.
Jednocześnie większość z zebranych zgodziła się, iż niektóre aspekty prawne Ustawy mogą budzić niepokój, w tym m.in. fakt, iż Ustawa ma dotyczyć łącznie 17 zawodów medycznych, a nie wyłącznie zawodu dietetyka. Podkreślano nieprecyzyjny zapis przepisu przejściowego art. 92 Ustawy, który dopuszcza do zawodu dietetyka osoby, które ukończyły studia w zakresie niezbędnym do wykonywania zawodu medycznego i wykażą się 5 letnim doświadczeniem zawodowym w wykonywaniu czynności dietetyka, ale nie spełniają ustawowych wymagań kwalifikacyjnych w zakresie wykształcenia, a także brak powołania samorządu zawodowego.
Jednak na dzień dzisiejszy, ważąc wszystkie okoliczności, zgodzono się, że Ustawa ta jest konieczna w celu ochrony prawnej tytułu zawodowego dietetyka, a tym samym zapewnienia pacjentowi bezpieczeństwa zdrowotnego.
Kolejnym koniecznym krokiem powinna być regulacja standardów kształcenia dla zawodu dietetyka, w celu podniesienia jakości kształcenia.
Ostatecznie gremia reprezentujące środowisko polskich dietetyków, niezależnie od zgłaszanych uwag, jednomyślnie poparły Projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych, w tym zawodzie dietetyka, a postulat Polskiego Związku Zawodowego Dietetyków w sprawie wykreślenia zawodu dietetyka z tej Ustawy uznały za opinię odosobnioną.
Oświadczenie końcowe podpisali w imieniu:
Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk – prof. dr hab. Lidia Wądołowska, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Dietetyki – dr n. o zdr. Grzegorz Kostelecki, prezes
Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych – prof. dr hab. Jadwiga Hamułka, przewodnicząca
Polskiego Towarzystwa Żywienia Klinicznego – mgr Karolina Goral, przewodnicząca Sekcji Dietetyki
Polskiego Towarzystwa Żywienia Pozajelitowego, Dojelitowego i Metabolizmu POLSPEN – prof. dr hab. n. med. i n. o zdr. Dorota Szostak-Węgierek, przewodnicząca Sekcji Dietetyki Medycznej
Tekst oświadczenia znajduje się tutaj
22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio
W dniach 6-11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition IUNS-ICN 2022) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences ). W obliczu problemów z wyżywieniem stale rosnącej ludności Świata, w tym niedoborami żywności, niedożywieniem, nadmiernym spożyciem żywności, zróżnicowaniem zwyczajów żywieniowych, zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności oraz starzeniem się społeczeństw, tematem przewodnim kongresu była "Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi" ("The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People"). W kongresie wzięło udział 3344 badaczy ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady i zaprezentowano 1810 doniesień ustnych lub posterów ujętych w 9 panelach tematycznych.
Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka pełni rolę komitetu narodowego reprezentując Polskę na forum międzynarodowym i współpracując z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych. Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, poprzedniego przewodniczącego Komitetu, a obecnie jego Honorowego Przewodniczącego, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy (link do publikacji).
Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów
Z przyjemnością pragniemy Państwu przedstawić nowo opracowane stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów.
Przygotowanie stanowiska jest związane z chęcią przekazania pacjentom z chorobą nowotworową, jak też ich rodzinom i opiekunom, współczesnej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, która mogłaby wspomóc proces leczenia i terapii przeciwnowotworowej, gdyż racjonalne, oparte na naukowych przesłankach żywienie ma wspomagać proces zdrowienia. Myślą przewodnią opracowanego stanowiska jest, iż pacjenci onkologiczni powinni stosować zasady prawidłowego żywienia skierowane do populacji ogólnej z uwzględnieniem specyfiki choroby nowotworowej, na którą chorują. Przesłanką do przygotowania stanowiska była też trudna sytuacja zdrowotna pacjentów w okresie pandemii COVID-19, jak też opublikowanie w 2020 roku w Polsce, przy współautorstwie i redakcji wybranych członków Komitetu, nowoczesnego podręcznika z zakresu „Żywienie w chorobach nowotworach”, przeznaczonego dla specjalistów oraz studentów uczelni wyższych.
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przygotowanym wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Wydz. II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.
Wzrastające zainteresowanie nutraceutykami wynika z oczekiwań coraz większej grupy konsumentów w stosunku do żywności, aby poza funkcjami odżywczymi, spełniała także funkcje profilaktyczne, a nawet lecznicze. Określenie „nutraceutyki” jest powszechnie stosowane do środków spożywczych pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego, łączących w sobie wartości żywieniowe (nutritional value) z cechami produktów leczniczych (pharmaceuticals). W świetle najnowszych badań naukowych należy stwierdzić, iż błędne jest założenie, że nutraceutyki tworzone przez dodawanie do nich kolejnych witamin, składników mineralnych lub innych związków bioaktywnych będą miały korzystny wpływ na zdrowie konsumenta, a takie podejście może przynieść więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Biorąc powyższe pod uwagę, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN zalecają przed wprowadzeniem na rynek przebadanie w układach modelowych zarówno in vitro, jak i in vivo aktywności każdego wyprodukowanego potencjalnego nutraceutyku. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
- Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
- XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich
- XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
- Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
- Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
- Zmarł Prof. Jan Jeszka