Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

Aktualności



22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-UCN 2022 w Tokio

 tokyo conference

 

W dniach 6-11 grudnia 2022 roku w Tokio w Japonii odbył się 22. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (22nd IUNS-ICN International Congress of Nutrition IUNS-ICN 2022) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences ). W obliczu problemów z wyżywieniem stale rosnącej ludności Świata, w tym niedoborami żywności, niedożywieniem, nadmiernym spożyciem żywności, zróżnicowaniem zwyczajów żywieniowych, zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności  oraz starzeniem się społeczeństw, tematem przewodnim kongresu była "Moc żywienia: Dla uśmiechów 10 miliardów ludzi" ("The Power of Nutrition: For the Smiles of 10 Billion People"). W kongresie wzięło udział 3344 badaczy ze wszystkich kontynentów, wygłoszono 44 wykłady i zaprezentowano 1810  doniesień ustnych lub posterów ujętych w 9 panelach tematycznych.

Z okazji 75-lecia Międzynarodowej Unii Nauk Żywieniowych została wydana książka prezentująca misję IUNS i kluczowe momenty w jej historii.

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka pełni rolę komitetu narodowego reprezentując Polskę na forum międzynarodowym i współpracując z Międzynarodową Unią Nauk Żywieniowych. Z okazji Kongresu przypominamy Osobę Profesora Stanisława Bergera, poprzedniego przewodniczącego Komitetu, a obecnie jego Honorowego Przewodniczącego, który w roku 2009 podczas 19. kongresu IUNS-ICN w Bangkoku w Tajlandii został wyróżniony Tytułem Żyjącej Legendy (link do publikacji). 

Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie i zdrowie"

baner konferencja 2022

 

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Program konferencji

Materiały konferencyjne

Stanowisko w sprawie zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów

Z przyjemnością pragniemy Państwu przedstawić nowo opracowane stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN dotyczące zaleceń żywieniowych w chorobie nowotworowej dla pacjentów, ich rodzin i opiekunów.
Przygotowanie stanowiska jest związane z chęcią przekazania pacjentom z chorobą nowotworową, jak też ich rodzinom i opiekunom, współczesnej wiedzy z zakresu żywienia i dietetyki, która mogłaby wspomóc proces leczenia i terapii przeciwnowotworowej, gdyż racjonalne, oparte na naukowych przesłankach żywienie ma wspomagać proces zdrowienia. Myślą przewodnią opracowanego stanowiska jest, iż pacjenci onkologiczni powinni stosować zasady prawidłowego żywienia skierowane do populacji ogólnej z uwzględnieniem specyfiki choroby nowotworowej, na którą chorują. Przesłanką do przygotowania stanowiska była też trudna sytuacja zdrowotna pacjentów w okresie pandemii COVID-19, jak też opublikowanie w 2020 roku w Polsce, przy współautorstwie i redakcji wybranych członków Komitetu, nowoczesnego podręcznika z zakresu „Żywienie w chorobach nowotworach”, przeznaczonego dla specjalistów oraz studentów uczelni wyższych.

 Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.

Stanowisko w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka przygotowanym wspólnie z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN Wydz. II Nauk Biologicznych i Rolniczych PAN w sprawie żywieniowych, zdrowotnych i technologicznych aspektów stosowania nutraceutyków.

Wzrastające zainteresowanie nutraceutykami wynika z oczekiwań coraz większej grupy konsumentów w stosunku do żywności, aby poza funkcjami odżywczymi, spełniała także funkcje profilaktyczne, a nawet lecznicze. Określenie „nutraceutyki” jest powszechnie stosowane do środków spożywczych pochodzenia roślinnego lub mikrobiologicznego, łączących w sobie wartości żywieniowe (nutritional value) z cechami produktów leczniczych (pharmaceuticals). W świetle najnowszych badań naukowych należy stwierdzić, iż błędne jest założenie, że nutraceutyki tworzone przez dodawanie do nich kolejnych witamin, składników mineralnych lub innych związków bioaktywnych będą miały korzystny wpływ na zdrowie konsumenta, a takie podejście może przynieść więcej szkody niż rzeczywistych korzyści. Biorąc powyższe pod uwagę, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka wraz z Komitetem Nauk o Żywności i Żywieniu PAN zalecają przed wprowadzeniem na rynek przebadanie w układach modelowych zarówno in vitro, jak i in vivo aktywności każdego wyprodukowanego potencjalnego nutraceutyku. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.

Aktualizacja i modyfikacja zaleceń dotyczących zasad żywienia dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia jest związana z publikacją zaktualizowanych norm żywienia, ostatnich międzynarodowych stanowisk ekspertów oraz opublikowanymi wynikami badań populacyjnych na temat kompleksowej oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia populacji wieku rozwojowego, w tym badań prowadzonych w Polsce w ramach Narodowego Programu Zdrowia w latach 2016-2020 oraz ogólną sytuacją żywieniowo-zdrowotną podczas pandemii COVID-19. Na podstawie wszechstronnego przeglądu piśmiennictwa opracowano zalecenia, które przedstawiono w 14 punktach. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.

image from rawpixel id 3891654 jpeg

  1. Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
  2. XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  3. Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
  4. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Podkategorie

Aktualności Liczba artykułów:  21

Strona 1 z 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.