Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

Aktualności



II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.

Z ogromną przyjemnością informujemy o udostępnieniu drugiego wydania Kwestionariusza KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych.

W wydaniu II wprowadzono zmiany w sekcji pt. Wskaźniki jakości diety; m.in. zamieszczono nową propozycję opracowania danych żywieniowych z użyciem „Indeksu ogólnej jakości diety” (DQI) – wskaźnik ten umożliwia wspólną interpretację częstotliwości spożycia żywności o potencjalnie korzystnym i niekorzystnym wpływie na zdrowie, ponieważ łączy obie przeciwstawne cechy odżywiania i wyraża je w ujęciu liczbowym.

Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kwestionariusza dostępnego w zakładce „Wydawnictwa” (polska wersja – angielska wersja).

Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"

Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych serdecznie zaprasza na XXVIII Konferencję dyskusyjną z cyklu: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka pod hasłem "Wzbogacanie żywności - potrzeba czy konieczność?".

Konferencja odbędzie się w piątek 23 października 2020 o godz.11.00. - w trybie zdalnym na platformie MS Teams. 

Link dostępu do konferencji znajduje się na stronie PTNŻ. 

Więcej informacji

 

XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN

zapraszają do uczestnictwa w dniu 24 listopada 2020 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki w technologii żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”

Z uwagi na sytuację epidemiologiczną, tegoroczna konferencja odbędzie się z wykorzystaniem technik na odległość – w formie online.

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: mTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkaniana kilka dni przed konferencją 

Program konferencji

Materiały konferencyjne

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich

Popierając działania, które są ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków poprzez przeciwdziałanie otyłości i innym chorobom dietozależnym, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN opracował stanowisko do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich.

W przygotowanym stanowisku, Członkowie Komitetu zgłosili obawę, że projekt Ustawy, wbrew zadeklarowanej idei promowania prozdrowotnych wyborów konsumentów, zawiera rozwiązania, które mogą stymulować wybory konsumentów przeciwne do zamierzonych. Członkowie Komitetu wyrazili przekonanie, że należy skłaniać konsumentów do zaspakajania pragnienia przez picie wody zamiast słodzonych napojów.

Tekst stanowiska została zaakceptowana jednomyślnie przez Członków Komitetu, które odbyło się elektronicznie w dniu 22 maja 2020.

Tekst stanowiska

XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN

zapraszają do uczestnictwa w dniu 26 listopada 2019 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Opakowania i dodatki do żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne” organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72). Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: 

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. lub Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Program konferencji

Materiały konferencyjne

  1. Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
  2. X Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  3. Zmarł Prof. Jan Jeszka
  4. Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!

Podkategorie

Aktualności Liczba artykułów:  21

Strona 3 z 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.