Aktualności
Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat.
Aktualizacja i modyfikacja zaleceń dotyczących zasad żywienia dzieci w wieku od 1 do 3 roku życia jest związana z publikacją zaktualizowanych norm żywienia, ostatnich międzynarodowych stanowisk ekspertów oraz opublikowanymi wynikami badań populacyjnych na temat kompleksowej oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia populacji wieku rozwojowego, w tym badań prowadzonych w Polsce w ramach Narodowego Programu Zdrowia w latach 2016-2020 oraz ogólną sytuacją żywieniowo-zdrowotną podczas pandemii COVID-19. Na podstawie wszechstronnego przeglądu piśmiennictwa opracowano zalecenia, które przedstawiono w 14 punktach. Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska - tekst stanowiska.
Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)
Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 22 lutego 2022 roku zmarła Prof. dr hab. Zofia Zachwiejowa.
Prof. dr hab. Zofia Zachwiejowa była absolwentką Akademii Medycznej w Krakowie, w której uzyskała tytuł magistra farmacji (1958), stopień doktora nauk z zakresu farmacji (1967) za rozprawę pt. „Badania fitochemiczne nad korzeniem cykorii podróżnika (Cichorium intybus L.)” oraz stopień doktora habilitowanego z zakresu farmacji (1984) na podstawie rozprawy pt. „Badania nad fenolokwasami pochodnymi kwasu cynamonowego”.
Pani Profesor była wieloletnim Członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, a na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Krakowie przez wiele lat pełniła funkcję kierownika Zakładu Bromatologii. Była cenionym naukowcem i Mistrzem inspirującym młodych badaczy. Pod Jej kierunkiem pięcioro pracowników uzyskało stopień doktora nauk farmaceutycznych.
Dorobek naukowy Pani Profesor Zofii Zachwiejowej obejmuje ponad 100 publikacji naukowych i prawie 200 doniesień konferencyjnych, a dotyczy substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego oraz oddziaływania skażeń środowiskowych na zawartość szkodliwych metali w żywności i ich stężenie w organizmie dzieci. Ważną pozycję w dorobku pełni wydana (2016) pod Jej redakcją monografia pt. „Leki i pożywienie – interakcje”, którą Prezes Polskiej Akademii Nauk (2017), na wniosek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wyróżnił jako wybitną monografię naukową z zakresu żywienia człowieka.
W naszej pamięci na zawsze pozostanie Jej życzliwość dla ludzi i ciepły uśmiech.
Uroczystości pogrzebowe odbędą się 4 marca 2022 r. o godz. 12:20 na cmentarzu Rakowickim w Krakowie.
XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkania kilka dni przed konferencją.
Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka
Szanowni Państwo,
Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi przyznawania Nagrody za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka (link do regulaminu).
Kandydatów do nagrody może zgłaszać każdy członek Komitetu przesyłając komplet dokumentów na adres Komitetu.
Nagroda ma charakter prestiżowego dyplomu wręczonego nagrodzonemu osobiście (lub przesłanego drogą pocztową) przez Przewodniczącą Komitetu w obecności Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN.
Termin składania wniosków upływa z dniem 30 listopada 2021.
Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.
Podczas pandemii COVID-19 troska o właściwą dietę, dobrze dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabieraszczególnego znaczenia. W funkcjonowaniu układu odpornościowego bierze udział wiele składników pochodzących z diety, a znaczenie w różnego typu procesach obronnych mają witaminy D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 oraz mikrobiota jelitowa. Obecnie nie ma dowodów, aby spożywana żywność i zawarte w niej składniki, w tym o właściwościach pro-/prebiotycznych, odgrywały istotną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jednak, biorąc pod uwagę wartość odżywczą żywności i zapobieganie dysbiozie, rekomendowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego, ma dobre podstawy naukowe. Niedożywienie, niedowaga i otyłość są rozważane jako niezależne i prognostyczne czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2, które zmniejszają szanse pacjenta na przeżycie, dlatego dbałość o dobry stan odżywienia, w tym prawidłową masę ciała, jest rozsądnym podejściem w profilaktyce zakażenia SARS-CoV-2 i łagodzeniu jego przebiegu.
Do stanowiska dołączono dwa wykazy praktycznych rekomendacji żywieniowych podczas pandemii COVID-19 – skierowane do populacji generalnej oraz do dzieci.
Pełna treść stanowiska w zakładce: Stanowiska i opinie
Infografiki w dwóch wersjach językowych:
Publikacje:
- Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety
- II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
- Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
- XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"