Aktualności
Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
Z ogromną przyjemnością udostępniamy nowe narzędzie badawcze, które powstało w porozumieniu i współpracy z Członkami Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN.
Kalkulator służy do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym, metodą prawdopodobieństwa z wykorzystaniem norm żywienia – normy EAR (średniego zapotrzebowania w grupie) i normy AI (wystarczającego spożycia) oraz poziomu UL (górnego tolerowanego poziomu spożycia).
Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kalkulatora, który dostępny jest w zakładce "kalkulator".
Autorzy: prof. dr hab. Lidia Wądołowska i mgr Monika Kopeć, Katedra Żywienia Człowieka, Uniwersytet Warmińsko-Mazurski w Olsztynie
Pani Prof. dr hab. Annie Brzozowskiej i mgr inż. Beacie Krusińskiej składamy serdeczne podziękowania za cenne uwagi dotyczące kwestii merytorycznych
X Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN
Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN
zapraszają do uczestnictwa w dniu 7 listopada 2018 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”,
pt. „Woda w żywności i żywieniu - aspekty technologiczne i zdrowotne”
organizowanej w Warszawie w Pałacu Staszica (ul. Nowy Świat 72)
Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres:
Zmarł Prof. Jan Jeszka
Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 25 kwietnia 2018 roku zmarł prof. dr hab. Jan Jeszka, wieloletni Kierownik Katedry Higieny Żywienia Człowieka i Zakładu Dietetyki Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, organizator kierunku studiów ‘dietetyka’, odznaczony Medalem Komisji Edukacji Narodowej i Złotym Krzyżem Zasługi oraz wieloletni członek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk i Przewodniczący Zespołu Dietetyki tegoż Komitetu.
W szerokich zainteresowaniach naukowych Profesora mieściły się m.in. badania nad metabolizmem energii, etiologią i dietetycznym leczeniem otyłości oraz możliwościami zastosowania żywności bioaktywnej w poprawie zdrowia ludzi. W Osobie Profesora wszyscy utraciliśmy wybitnego Naukowca, wspaniałego Wychowawcę młodych kadr i zasłużonego Nauczyciela. Odszedł Człowiek, którego życzliwość i dar zjednywania ludzi – ceniliśmy, a błyskotliwy umysł – podziwialiśmy, dobry Kolega i Przyjaciel wielu z nas.
Rodzinie i najbliższym Profesora wyrazy głębokiego współczucia składają
Członkowie Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk.
Senat Żałobny odbędzie się w poniedziałek 30 kwietnia o godz. 9.00
w Sali Senatu Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.
Uroczystości pogrzebowe odbędą się w dniu 4 maja o godz. 11.10
na cmentarzu komunalnym Junikowo w Poznaniu.
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych żywieniowych jest dostępny w wersji anglojęzycznej. Wydawcą książki (w wersji elektronicznej) jest Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Mamy nadzieję, że anglojęzyczna wersja kwestionariusza okaże się przydatnym narzędziem badawczym do zbierania danych żywieniowych w badaniach o zasięgu międzynarodowym.
Zachęcamy badaczy do korzystania z kwestionariusza KomPAN® i podkreślamy, że jego użycie w celach naukowych, dydaktycznych lub komercyjnych nie wymaga uzyskania zgody od autorów.
KomPAN® i procedura opracowania danych (EN)
X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
Zakład Żywienia Człowieka Wydziału Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego we współpracy z Komitetem Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i Polskim Towarzystwem Nauk Żywieniowych – Oddział Warszawski, zapraszają na X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka. Tegoroczna ogólnopolska konferencja pod honorowym patronatem Jego Magnificencji Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia jest zatytułowana „Wybrane współczesne problemy żywienia człowieka” i odbędzie się 18 kwietnia 2018 w Centrum Dydaktycznym WUM w Warszawie.