Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

Aktualności



Profesor Zofia Zachwiejowa (1935-2022)

zofia zachwieja

Z ogromnym żalem zawiadamiamy, że w dniu 22 lutego 2022 roku zmarła Prof. dr hab. Zofia Zachwiejowa.

Prof. dr hab. Zofia Zachwiejowa była absolwentką Akademii Medycznej w Krakowie, w której uzyskała tytuł magistra farmacji (1958), stopień doktora nauk z zakresu farmacji (1967) za rozprawę pt. „Badania fitochemiczne nad korzeniem cykorii podróżnika (Cichorium intybus L.)” oraz stopień doktora habilitowanego z zakresu farmacji (1984) na podstawie  rozprawy pt. „Badania nad fenolokwasami pochodnymi kwasu cynamonowego”.

Pani Profesor była wieloletnim Członkiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk, a na Wydziale Farmaceutycznym Akademii Medycznej w Krakowie przez wiele lat pełniła funkcję kierownika Zakładu Bromatologii. Była cenionym naukowcem i Mistrzem inspirującym młodych badaczy. Pod Jej kierunkiem pięcioro pracowników uzyskało stopień doktora nauk farmaceutycznych.

Dorobek naukowy Pani Profesor Zofii Zachwiejowej obejmuje ponad 100 publikacji naukowych i prawie 200 doniesień konferencyjnych, a dotyczy substancji bioaktywnych pochodzenia roślinnego oraz oddziaływania skażeń środowiskowych na zawartość szkodliwych metali w żywności i ich stężenie w organizmie dzieci. Ważną pozycję w dorobku pełni wydana (2016) pod Jej redakcją monografia pt. „Leki i pożywienie – interakcje”, którą Prezes Polskiej Akademii Nauk (2017), na wniosek Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, wyróżnił jako wybitną monografię naukową z zakresu żywienia człowieka.

W naszej pamięci na zawsze pozostanie Jej życzliwość dla ludzi i ciepły uśmiech.

Uroczystości pogrzebowe odbędą się 4 marca 2022 r. o godz. 12:20 na cmentarzu Rakowickim w Krakowie.

 

XIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

 konferencja pic2

 

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. 

Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkania kilka dni przed konferencją.

 

Materiały konferencyjne

 

 

Nagroda Komitetu za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka

Szanowni Państwo,

Zapraszamy do zapoznania się ze szczegółami dotyczącymi przyznawania Nagrody za wybitną monografię naukową z dziedziny nauki o żywieniu człowieka (link do regulaminu).

Kandydatów do nagrody może zgłaszać każdy członek Komitetu przesyłając komplet dokumentów na adres Komitetu.

Nagroda ma charakter prestiżowego dyplomu wręczonego nagrodzonemu osobiście (lub przesłanego drogą pocztową) przez Przewodniczącą Komitetu w obecności Dziekana Wydziału Nauk Medycznych PAN.

Termin składania wniosków upływa z dniem 30 listopada 2021.

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.

Podczas pandemii COVID-19 troska o właściwą dietę, dobrze dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabieraszczególnego znaczenia. W funkcjonowaniu układu odpornościowego bierze udział wiele składników pochodzących z diety, a znaczenie w różnego typu procesach obronnych mają witaminy D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 oraz mikrobiota jelitowa. Obecnie nie ma dowodów, aby spożywana żywność i zawarte w niej składniki, w tym o właściwościach pro-/prebiotycznych, odgrywały istotną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jednak, biorąc pod uwagę wartość odżywczą żywności i zapobieganie dysbiozie, rekomendowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego, ma dobre podstawy naukowe. Niedożywienie, niedowaga i otyłość są rozważane jako niezależne i prognostyczne czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2, które zmniejszają szanse pacjenta na przeżycie, dlatego dbałość o dobry stan odżywienia, w tym prawidłową masę ciała, jest rozsądnym podejściem w profilaktyce zakażenia SARS-CoV-2 i łagodzeniu jego przebiegu.  

Do stanowiska dołączono dwa wykazy praktycznych rekomendacji żywieniowych podczas pandemii COVID-19 – skierowane do populacji generalnej oraz do dzieci.

Pełna treść stanowiska w zakładce: Stanowiska i opinie

Infografiki w dwóch wersjach językowych:

  • polska (pobierz)
  • English (pobierz)

Publikacje:

  • Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2021, 72(2): 209-220 (otwórz)
  • Standardy Medyczne (otwórz)

 

 

Stanowisko Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe, które zostało przyjęte w dniu 9 kwietnia 2021 r. w głosowaniu w trybie obiegowym.

Stosowanie suplementów diety (suplementacja) to indywidualne uzupełnienie diety w składniki naturalnie występujące w żywności. Z założenia suplementy diety powinny być stosowane okresowo. W praktyce żywieniowej istnieje wiele wskazań do suplementacji diety, ale decyzja o przyjmowaniu suplementów diety powinna być podejmowana przez konsumentów z rozsądkiem i tylko w uzasadnionych sytuacjach kiedy istnieje ryzyko, że zwyczajowa dieta nie dostarcza witamin i składników mineralnych w ilości odpowiedniej do pokrycia zapotrzebowania organizmu. Suplementy diety, które zostały wprowadzone do obrotu na terytorium Polski są bezpieczne i nie powinny stanowić zagrożenia dla zdrowia i życia konsumentów, jednak zagrożenie dla zdrowia może stanowić ich niewłaściwe stosowanie. Stosowanie suplementów diety powinno być skonsultowane z lekarzem, dietetykiem lub farmaceutą ze względu ma możliwość przedawkowania lub interakcji z żywnością, lekami lub innymi suplementami. Zawsze, jako pierwszy krok w poprawie stanu odżywienia organizmu i zdrowia, powinno być rozważane spożywanie urozmaiconej diety opartej o dostępną żywność.

Pełna treść stanowiska w zakładce "Stanowiska i opinie"

Publikacje:

  • Standardy Medyczne (pobierz)
  • Roczniki Państwowego Zakładu Higieny (pobierz)
  1. II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.
  2. Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"
  3. XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  4. Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich

Podkategorie

Aktualności Liczba artykułów:  21

Strona 2 z 7

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.