W dniach 24-29 sierpnia 2025 roku, w Paryżu odbył się 23. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (23rd IUNS-ICN International Congress of Nutrition) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences), której członkiem jest również Polska.
Komitet Nauki o Żywienia Człowieka PAN reprezentowały: prof. Lidia Wądołowska i prof. Jadwiga Hamułka. W kongresie wzięli udział także inni członkowie Komitetu: dr hab. Magdalena Górnicka i prof. Agata Chmurzyńska oraz liczne grono polskich badaczy z jednostek akademickich i instytutów naukowych.
Tematem przewodnim kongresu była „Zrównoważona żywność dla zdrowia na świecie” („Sustainable Food for Global Health”) https://www.icn2025.org/
Około 4000 uczestników kongresu reprezentowało 120 krajów ze wszystkich kontynentów.
Kongres zakończył się podpisaniem oświadczenia Stop the use food as a weapon of war w sprawie sprzeciwu wobec wykorzystywania żywności i głodu jako broni wojennej i uznaniu, że „życie bez niedożywienia jest podstawowym prawem człowieka”.

Ważnym elementem kongresu były wybory nowych władz IUNS oraz miejsca następnego kongresu, w których Polskę (PAN) reprezentowały: prof. Lidia Wądołowska z UWM w Olsztynie (Voting Delegate) oraz prof. Jadwiga Hamułka i dr hab. Magdalena Górnicka z SGGW w Warszawie (Observing Delegates).
Następny 24. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-ICN2029 odbędzie się w Vancouver w Kanadzie w terminie 22-28.09.2029.
Nowe władze IUNS w kadencji 2025-2029
Prof. Hyun-Sook Kim (Korea) – President
Prof. Jacques Delarue (Francja) – President-Elect
Prof. Francis Zotor (Ghana) – Vice-President
Prof. Edith Feskens (Holandia) – Secretary General
Prof. Welma Stonnaehouse (Australia)– Treasurer
Council Members:
Prof. Amos Laar (Ghana)
Prof. Ngozi Nnam (Nigeria)
Prof. Philip Calder (UK)
Prof. Ridwan Hardinsyah (Indonezja)
Prof. Gladys Morales (Chile)
Dr Zhaoping Li (USA)