W dniach 24-29 sierpnia 2025 roku, w Paryżu odbył się  23. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy (23rd IUNS-ICN International Congress of Nutrition) organizowany przez Międzynarodową Unię Nauk Żywieniowych (International Union of Nutritional Sciences), której członkiem jest również Polska.

Komitet Nauki o Żywienia Człowieka PAN reprezentowały: prof. Lidia Wądołowska i prof. Jadwiga Hamułka. W kongresie wzięli udział także inni członkowie Komitetu: dr hab. Magdalena Górnicka i prof. Agata Chmurzyńska oraz liczne grono polskich badaczy z jednostek akademickich i instytutów naukowych.

Tematem przewodnim kongresu była „Zrównoważona żywność dla zdrowia na świecie” („Sustainable Food for Global Health”) https://www.icn2025.org/

Około 4000 uczestników kongresu reprezentowało 120 krajów ze wszystkich kontynentów.

Kongres zakończył się podpisaniem oświadczenia Stop the use food as a weapon of war  w sprawie sprzeciwu wobec wykorzystywania żywności i głodu jako broni wojennej i uznaniu, że „życie bez niedożywienia jest podstawowym prawem człowieka”.

Ważnym elementem kongresu były wybory nowych władz IUNS oraz miejsca następnego kongresu, w których Polskę (PAN) reprezentowały: prof. Lidia Wądołowska z UWM w Olsztynie (Voting Delegate) oraz prof. Jadwiga Hamułka i dr hab. Magdalena Górnicka z SGGW w Warszawie (Observing Delegates).

Następny 24. Międzynarodowy Kongres Żywieniowy IUNS-ICN2029 odbędzie się w Vancouver w Kanadzie w terminie 22-28.09.2029.

Nowe władze IUNS w kadencji 2025-2029

Prof. Hyun-Sook Kim (Korea) – President

Prof. Jacques Delarue  (Francja) – President-Elect

Prof. Francis Zotor (Ghana) – Vice-President

Prof. Edith Feskens (Holandia) – Secretary  General

Prof. Welma Stonnaehouse (Australia)– Treasurer

Council Members:

Prof. Amos Laar (Ghana)

Prof. Ngozi Nnam (Nigeria)

Prof. Philip Calder (UK)

Prof. Ridwan Hardinsyah (Indonezja)

Prof. Gladys Morales (Chile)

Dr Zhaoping Li (USA)