Komisja Dietetyki Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN opracowała projekt „Standardy kształcenia dla kierunku dietetyka w Polsce, Standardy Akademickie – Dietetyka. Dokument, przyjęty przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka (uchwała nr 3/2025), ma charakter propozycji standardów kształcenia i stanowi ważny krok w kierunku ujednolicenia wymagań edukacyjnych dla przyszłych dietetyków.

W ramach stanowiska nakreślono m.in.:

  • cele kształcenia i kompetencje absolwenta kierunku Dietetyka;
  • efekty uczenia się (wiedza, umiejętności, kompetencje społeczne) dostosowane do poziomu 6 lub wyższego Polskiej Ramy Kwalifikacji;
  • profil kształcenia oraz wymogi dotyczące zajęć, praktyk i warunków funkcjonowania kierunku;
  • rekomendacje względem jednostek prowadzących kształcenie: udziału środowiska praktyków, współpracy z otoczeniem społeczno-gospodarczym, monitoringu jakości kształcenia.

Publikacja projektu następuje w okresie, kiedy toczą się prace legislacyjne nad uregulowaniem zawodu dietetyka, w tym w odniesieniu do standardów kształcenia.

Link do dokumentu