IV Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
- Nadrzędna kategoria: Aktualności
W dniu 14 listopada 2012 roku odbyła się IV konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie" pod hasłem "Postępy w nauce o białkach: aspekty technologiczne i zdrowotne"
Czytaj więcej: IV Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
Informacje dla badaczy - KomPAN online ®
Szanowni Państwo,
Istnieje możliwość wykorzystania kwestionariusza KomPAN w wersji on-line do zbierania danych na potrzeby własnych badań naukowych.
Proponujemy dwa alternatywne sposoby gromadzenia danych na platformie – do wyboru przez badacza:
1. samodzielne administrowanie z własnego konta – badacz otrzyma kopię wersji on-line kwestionariusza, którą samodzielnie umieści na platformie na własnym koncie, którego będzie wyłącznym administratorem,
2. z konta UWM – wykorzystanie jednego konta administrowanego przez Katedrę Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie – po zgromadzeniu danych badacz otrzyma plik w formacie Excel z danymi pochodzącymi wyłącznie z jego badań.
Badacz, w obu przypadkach, nie ponosi żadnych kosztów na rzecz zespołu.
Za gromadzenie danych na ‘koncie UWM’ odpowiada zespół w składzie:
- prof. dr hab. Lidia Wądołowska – kwestie merytoryczne – przewodnicząca Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i kierownik Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - prof. dr hab. Marzena Jeżewska-Zychowicz – kwestie merytoryczne – przewodnicząca Zespołu Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka PAN i kierownik Katedry Organizacji i Ekonomiki Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript. - Jakub Morze – kwestie techniczne – z zespołu naukowego Katedry Żywienia Człowieka Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie
Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
KomPAN® Online
Szanowni Państwo!
W poniższym linku zamieszczony jest kwestionariusz KomPAN opracowany przez Zespół Behawioralnych Uwarunkowań Żywienia, Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk. Kwestionariusz został stworzony w celu poznania zwyczajów oraz poglądów żywieniowych Polaków w wieku od 16 do 65 lat.
Będziemy niezmiernie wdzięczni za wypełnienie kwestionariusza w wersji on-line (link zamieszczony poniżej). Uzyskane informacje są anonimowe i poufne i będą wykorzystane wyłącznie w celach naukowych. Wypełnienie kwestionariusza powinno zająć nie więcej niż 15 minut.
Stanowisko w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zastosowania systemu znakowania żywności Nutri-Score.
Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk popiera działania ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków. Znakowanie żywności wartością odżywczą ma na celu ułatwienie konsumentom dokonywania właściwych wyborów żywieniowych. System Nutri-Score jest dobrowolnie stosowany w kilku europejskich krajach, dlatego budzi większe zainteresowanie niż inne systemy znakowania żywności. Ponadto, coraz szersze zastosowanie tego systemu zainicjowało rozważania nad jego obligatoryjnym użyciem w Polsce. Mając na uwadze prowadzone aktualnie prace naukowe nad udoskonaleniem algorytmu obliczania punktów w systemie Nutri-Score uważamy, że system ten w odniesieniu do wielu produktów spożywczych może stymulować prozdrowotne zachowania konsumentów, ale nie powinien być stosowany obligatoryjnie, ponieważ nadal wymaga modyfikacji w celu możliwie pełnego odzwierciedlenia wartości żywieniowej produktu spożywczego. System powinien być poddany walidacji przez uprawnione do tego instytucje państwowe oraz poddany analizie pod kątem jego zgodności z krajowym
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska – tekst stanowiska.
Stanowisko w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat)
Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie zasad żywienia dzieci w wieku przedszkolnym (4-6 lat) i wczesnoszkolnym (7-9 lat).
Stanowisko opracowano w oparciu o wytyczne i stanowiska międzynarodowych towarzystw naukowych, renomowanych instytucji i zespołów ekspertów, w tym Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej w Polsce, a także przegląd aktualnego piśmiennictwa dotyczącego żywienia dzieci w wieku przedszkolnym i wczesnoszkolnym oraz wyniki badań naukowych w tym zakresie prowadzonych w Polsce.
Integralną częścią stanowiska są modelowe racje pokarmowe opracowane przez Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN, które przedstawiono na tle innych zaleceń – polskich, opracowanych dla populacji generalnej w roku 2004 [Turlejska i in., 2004] i pacjentów szpitali w roku 2001 [Dzieniszewski i in., 2001], a także aktualnych zaleceń dla Amerykanów [Dietary Guidelines for Americans, 2020-2025, 2020].
W nowych, modelowych racjach pokarmowych Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN promuje urozmaiconą dietę, która ogranicza ryzyko przekarmiania dzieci, z dużym udziałem żywności niskoprzetworzonej (np. w grupie tłuszczów rekomendowane jest podawanie dzieciom masła i olejów) oraz zawiera odpowiednią ilość błonnika pochodzącego z warzyw, owoców, nasion, orzechów i limitowaną ilość cukru i słodyczy (im mniej, tym korzystniej dla zdrowia).
Zapraszamy do lektury pełnej treści stanowiska – tekst stanowiska.
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie stosowania suplementów diety zawierających witaminy i składniki mineralne przez osoby dorosłe
- Opinia Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka w sprawie rekomendacji EURL ECVAM dotyczących stosowania przeciwciał niepochodzących od zwierząt (non-animal-derived antibodies) jako narzędzia badawczego i diagnostycznego
- Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie uregulowania kształcenia na kierunku dietetyka w Polsce i zawodu dietetyka