Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka

Wybierz swój język

  • Polski (PL)
  • English (UK)
  • Strona główna
  • Aktualności
  • Prezydium
  • Struktura
  • Skład
  • Zakres działania
  • Wydawnictwa
  • Kwestionariusz KomPAN
  • Akty prawne
  • Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych
  • Stanowiska i opinie

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19

Opublikowano: 04 maj 2021

Z przyjemnością pragniemy podzielić się z Państwem nowo opracowanym stanowiskiem Komitetu w sprawie zaleceń żywieniowych podczas pandemii COVID-19.

Podczas pandemii COVID-19 troska o właściwą dietę, dobrze dostosowaną do zapotrzebowania organizmu i aktualnego poziomu aktywności fizycznej, nabieraszczególnego znaczenia. W funkcjonowaniu układu odpornościowego bierze udział wiele składników pochodzących z diety, a znaczenie w różnego typu procesach obronnych mają witaminy D, C, A (w tym beta-karoten), E, B6, B12, kwas foliowy, cynk, miedź, selen, żelazo, aminokwasy, wielonienasycone kwasy tłuszczowe n-3 i n-6 oraz mikrobiota jelitowa. Obecnie nie ma dowodów, aby spożywana żywność i zawarte w niej składniki, w tym o właściwościach pro-/prebiotycznych, odgrywały istotną rolę w zapobieganiu i łagodzeniu przebiegu zakażenia wirusem SARS-CoV-2. Jednak, biorąc pod uwagę wartość odżywczą żywności i zapobieganie dysbiozie, rekomendowanie urozmaiconej diety, z dużym udziałem różnorodnej żywności pochodzenia roślinnego oraz odpowiednią ilością żywności pochodzenia zwierzęcego, ma dobre podstawy naukowe. Niedożywienie, niedowaga i otyłość są rozważane jako niezależne i prognostyczne czynniki ryzyka ciężkiego przebiegu zakażenia SARS-CoV-2, które zmniejszają szanse pacjenta na przeżycie, dlatego dbałość o dobry stan odżywienia, w tym prawidłową masę ciała, jest rozsądnym podejściem w profilaktyce zakażenia SARS-CoV-2 i łagodzeniu jego przebiegu.  

Do stanowiska dołączono dwa wykazy praktycznych rekomendacji żywieniowych podczas pandemii COVID-19 – skierowane do populacji generalnej oraz do dzieci.

Pełna treść stanowiska w zakładce: Stanowiska i opinie

Infografiki w dwóch wersjach językowych:

  • polska (pobierz)
  • English (pobierz)

Publikacje:

  • Roczniki Państwowego Zakładu Higieny, 2021, 72(2): 209-220 (otwórz)
  • Standardy Medyczne (otwórz)

 

 

XII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"

Opublikowano: 05 październik 2020

Wydział Nauk Biologicznych i Rolniczych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN

Wydział Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk

Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN

zapraszają do uczestnictwa w dniu 24 listopada 2020 roku w konferencji z cyklu „Żywność, żywienie a zdrowie”, pt. „Niekonwencjonalne i innowacyjne techniki w technologii żywności – aspekty technologiczne i zdrowotne”

Z uwagi na sytuację epidemiologiczną, tegoroczna konferencja odbędzie się z wykorzystaniem technik na odległość – w formie online.

Konferencja ma charakter otwarty i jest bezpłatna - wymagane jest jednak zgłoszenie uczestnictwa na adres: mTen adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Każdej osobie, która zgłosi swoje uczestnictwo zostanie wysłany link do spotkaniana kilka dni przed konferencją 

Program konferencji

Materiały konferencyjne

II wydanie kwestionariusza KomPAN® do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych oraz procedura opracowania danych żywieniowych w polskiej i angielskiej wersji językowej.

Opublikowano: 11 grudzień 2020

Z ogromną przyjemnością informujemy o udostępnieniu drugiego wydania Kwestionariusza KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych.

W wydaniu II wprowadzono zmiany w sekcji pt. Wskaźniki jakości diety; m.in. zamieszczono nową propozycję opracowania danych żywieniowych z użyciem „Indeksu ogólnej jakości diety” (DQI) – wskaźnik ten umożliwia wspólną interpretację częstotliwości spożycia żywności o potencjalnie korzystnym i niekorzystnym wpływie na zdrowie, ponieważ łączy obie przeciwstawne cechy odżywiania i wyraża je w ujęciu liczbowym.

Zachęcamy do bezpłatnego korzystania z kwestionariusza dostępnego w zakładce „Wydawnictwa” (polska wersja – angielska wersja).

Konferencja PTNŻ - "Fakty i mity w żywieniu człowieka"

Opublikowano: 21 październik 2020

Polskie Towarzystwo Nauk Żywieniowych serdecznie zaprasza na XXVIII Konferencję dyskusyjną z cyklu: Fakty i fikcje w żywieniu człowieka pod hasłem "Wzbogacanie żywności - potrzeba czy konieczność?".

Konferencja odbędzie się w piątek 23 października 2020 o godz.11.00. - w trybie zdalnym na platformie MS Teams. 

Link dostępu do konferencji znajduje się na stronie PTNŻ. 

Więcej informacji

 

Stanowisko Komitetu Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich

Opublikowano: 30 wrzesień 2020

Popierając działania, które są ukierunkowane na promowanie prozdrowotnych wyborów konsumentów w celu poprawy zdrowia Polaków poprzez przeciwdziałanie otyłości i innym chorobom dietozależnym, Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka PAN opracował stanowisko do projektu Ustawy z dnia 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumenckich.

W przygotowanym stanowisku, Członkowie Komitetu zgłosili obawę, że projekt Ustawy, wbrew zadeklarowanej idei promowania prozdrowotnych wyborów konsumentów, zawiera rozwiązania, które mogą stymulować wybory konsumentów przeciwne do zamierzonych. Członkowie Komitetu wyrazili przekonanie, że należy skłaniać konsumentów do zaspakajania pragnienia przez picie wody zamiast słodzonych napojów.

Tekst stanowiska została zaakceptowana jednomyślnie przez Członków Komitetu, które odbyło się elektronicznie w dniu 22 maja 2020.

Tekst stanowiska

  1. XI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  2. Analiza zgodności wewnętrznej „Kwestionariusza do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych” KomPAN®
  3. Kwestionariusz KomPAN® wraz z procedurą opracowania danych dostępny w wersji anglojęzycznej!
  4. Kalkulator do oceny spożycia składników pokarmowych na poziomie indywidualnym z wykorzystaniem norm żywienia EAR i AI oraz poziomu UL
  5. Zmarł Prof. Jan Jeszka
  6. X Warszawskie Dni Nauki o Żywieniu Człowieka
  7. Doniesienia naukowe z konferencji „Żywność, żywienie a mikrobiota człowieka”
  8. VIII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  9. Opinia Komitetu w sprawie grup środków spożywczych przeznaczonych do sprzedaży dzieciom i młodzieży w jednostkach systemu oświaty
  10. Seminarium: Żywienie w wybranych chorobach nerwowo-mięśniowych
  11. Stanowisko Zespołu Ekspertów
  12. VII Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  13. Wybory 2015-2018
  14. Kwestionariusz do badania poglądów i zwyczajów żywieniowych
  15. VI Konferencja z cyklu "Żywność, żywienie a zdrowie"
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Do góry

Copyright © 2023 .:: Komitet Nauki o Żywieniu Człowieka Polskiej Akademii Nauk ::.